Advertisement

Z rynku FMCG

Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!

Środa, 12 sierpnia 2015
Lato to czas upałów, podczas których szczególnie często sięgamy po różnego rodzaju napoje orzeźwiające. Chcąc zaspokoić pragnienie, możemy zdecydować się m.in. na sok owocowy, nektar lub napój.
Zgodnie z prawem, aby dany produkt mógł posiadać w nazwie któreś z powyższych określeń, musi on spełniać określone kryteria. Sok owocowy musi zawierać 100% owoców; nie może posiadać sztucznych aromatów, barwników, konserwantów, ani też cukru czy słodzików. Nektar w swoim składzie musi posiadać od 25% do 100% owoców (w zależności od rodzaju owoców); podobnie, jak sok owocowy, nie może zawierać sztucznych aromatów, barwników ani konserwantów, ale za to może być dosładzany. Najmniejszą ilość owoców może posiadać napój. Jest to bardzo szeroka kategoria produktów – mogą one zawierać sok (ale nie muszą). Ponadto znaleźć w nich można czasem (nie zawsze) przyprawy, zioła, sztuczne aromaty, barwniki, konserwanty czy substancje słodzące.

Aby zweryfikować stan wiedzy Polaków na ten temat, poprosiliśmy ich o połącznie nazw produktów i ich definicji w prawidłowe pary. Definicje poszczególnych produktów, powstały przy wsparciu merytorycznym Krajowej Unii Producentów Soków.

1.JPG


Proszę przyporządkować opisy poniższych produktów do odpowiednich opisów:

v.JPG




źródło: TNS Polska



tagi: TNS Polska , nektar , napój , sok owocowy , badanie ,