Spotkanie poprowadził Tomasz Morawiecki – bloger i pasjonat kuchni, który w pierwszej części warsztatów przekazał uczestnikom najważniejsze kwestie dotyczące wypiekania pieczywa i przyrządzenia zakwasu. Podczas warsztatowej części zaproszeni goście mieli okazję przygotować różne rodzaje pieczywa. W czasie spotkania korzystano z produktów marki Kupiec, dzięki którym skomponowano świeże, aromatyczne wypieki, takie jak: placek hiszpański socca, chleb bezglutenowy, chleb żytni razowy na zakwasie z figami i orzechami, czy bułeczki drożdżowe z różnymi posypkami.
Akademia Smaku Bosch to projekt skierowany do wszystkich miłośników gotowania. Comiesięczne warsztaty kulinarne zaplanowane są według tematów przewodnich, które wprowadzą do wspólnego gotowania. Zaproszeni dziennikarze, blogerzy i laureaci konkursów na Facebooku Bosch Home Polska oraz na facebooku Kupiec, będą mieli okazję przygotować potrawy pod okiem eksperta i szefa kuchni podczas 10 kulinarnych warsztatów, które odbędą się na przestrzeni najbliższego roku. Jednym z patronów wydarzenia jest firma Kupiec. Internetowym centrum warsztatów jest serwis
www.akademiasmakuonline.pl, zapowiadający kolejne tematy spotkań.