Już po raz drugi obchodzimy Europejskie Dni Produktu Regionalnego i Tradycyjnego „Trzy Znaki Smaku”. Podobnie jak w ubiegłym roku, zorganizowana z tej okazji impreza odbędzie się w Poznaniu, podczas IX Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Organizatorami jest Agencja Rynku Rolnego wspierana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Uroczystości związane ze świętem odbędą się w Poznaniu, w dniach 15 i 16 sierpnia br., podczas największego i najbardziej prestiżowego festiwalu kulinarnego - IX Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, na którym kampania Trzy Znaki Smaku będzie mieć swoje stoisko. Podczas święta, na głównej scenie festiwalowej znany kucharz Wojciech Wołosowski specjalnie dla nas przygotuje potrawy z produktów z unijnymi oznaczeniami ChNP, ChOG i GTS. Towarzyszyć mu będą szef kuchni z hotelu Sheraton w Poznaniu, a także certyfikowani producenci i zaproszeni przez kampanię Trzy Znaki Smaku blogerzy kulinarni. Kulinarne pokazy będą okazją, by dokładnie poznać poszczególne produkty z unijnymi oznaczeniami – opowiedzą o nich obecni na stoisku producenci.
W ubiegłym roku miałam przyjemność uczestniczyć w pierwszych obchodach Europejskich Dni Produktu Regionalnego i Tradycyjnego - mówi pani Dżenneta Bogdanowicz, certyfikowana producentka pierekaczewnika GTS. Na oczach gości przygotowywałam nasz tatarski specjał i było to prawdziwe widowisko! Ludzie schodzili się, zadawali pytania, czekali na wypiek i degustację, zainteresowanie było ogromne! Muszę powiedzieć, że miałam potem w Kruszynianach całą „pielgrzymkę” gości z Poznania, którzy właśnie podczas tamtej imprezy zetknęli się z naszą potrawą po raz pierwszy. Mam nadzieję, że tegoroczne obchody święta będą równie udane.
Zapraszamy także na konferencję prasową, która odbędzie się już 22 lipca w hotelu Sheraton w Poznaniu. Opowiemy tam Państwu dokładnie o wszystkich atrakcjach, w których uczestniczyć będą goście strefy Trzech Znaków Smaku podczas IX Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku i o planie obchodów Europejskich Dni Produktów Regionalnych i Tradycyjnych „Trzy Znaki Smaku”. Podamy też szczegółowe menu, w którym główną rolę odegrają, rzecz jasna, produkty regionalne i tradycyjne z oznaczeniami ChNP, ChOG i GTS.
Ambasador kampanii Trzy Znaki Smaku, Grzegorz Łapanowski przybliży też Państwu ideę obchodów naszego święta. Od wiosny do jesieni w całej Polsce organizowane są rozmaite „dni” - imprezy dedykowane poszczególnym produktom regionalnym i tradycyjnym. Ambicją organizatorów Europejskich Dni Produktu Regionalnego i Tradycyjnego jest, by inicjowane przez nas święto zjednoczyło całe polskie środowisko wytwórców i konsumentów i aby organizowana w Poznaniu impreza miała swoje lokalne odsłony - o tym wszystkim szczegółowo opowie pan Łapanowski.
Obchody Europejskich Dni Produktu Regionalnego i Tradycyjnego „Trzy Znaki Smaku” są częścią kampanii o tej samej nazwie. Zainicjowana w lutym 2013 roku przez Agencję Rynku Rolnego kampania Trzy Znaki Smaku ma na celu zmianę świadomości Polaków. Chcemy, aby nasi rodacy docenili rodzime smakołyki, aby poszukiwali ich w sklepach, a osoby związane z branżą rolniczą i gastronomiczną miały świadomość potencjału, jaki drzemie w wyrobach regionalnych i tradycyjnych i, co za tym idzie, uwzględniali je w swojej ofercie. Z drugiej strony dążymy także do tego, by sami producenci zechcieli się włączyć we wspólnotowy system ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych i skorzystali z możliwości promocyjnych, jakie dają europejskie oznaczenia jakości ChNP, ChOG i GTS.