Delektowanie się smakami lata przez cały rok – to zapewniają nam przetwory domowe, których tajniki przygotowywania są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Główną tajemnicą smaku marynowanych warzyw jest zalewa, to ona decyduje również o trwałości przetworów!
Najchętniej marynujemy ogórki, paprykę oraz grzyby, poza tym wiele innych warzyw i owoców zamykamy co roku w słoikach. Podstawą każdej zalewy do marynat jest woda i zakwaszający dodatek – zwykle jest nim ocet spirytusowy, winny, ewentualnie kwas cytrynowy. Wszystkie inne dodatki i przyprawy zmieniają się w zależności od przepisu i rodzaju przetworów.
Przygotowywanie domowych przetworów
Według badań TNS Polska1 w 2014 roku w domach ponad połowy Polaków (57%) były robione przetwory np. dżemy, marynowane grzyby lub ogórki w słoikach. Jakie przetwory są robione najczęściej? Zdecydowanie na pierwszym miejscu są ogórki kiszone (89%), następnie dżemy, konfitury, powidła (66%), marynowane grzyby (63%), kompoty (55%), a także marynowane warzywa, pikle np. ogórki, dynia, papryka (47%), rzadziej przyrządzane są soki z owoców, sałatki czy kapusta kiszona.
Konserwowanie warzyw w occie lub oleju z dodatkiem przypraw zapewnia warzywom trwałość i dekoracyjny wygląd, stanowi, że marynowane warzywa są doskonałymi przystawkami i dodatkami zarówno do dań zimnych jak i gorących. Główną rolę w marynowaniu odgrywa ocet, a zawartość tego dodatku decyduje o smaku i mocy pikli – będą łagodne albo ostre – ale także o czasie ich pasteryzowania. Przetwory w łagodnej zalewie powinno się pasteryzować 20-30 minut. Grzyby zalane ostrą (kwaśniejszą), gorącą marynatą nie wymagają pasteryzacji. Inne przetwory pasteryzuje się 15-25 minut. Oprócz octu do pikli dodawane są przyprawy, bądź dodatki innych roślin. Do kwaszenia warzyw znakomicie nadaje się cząber, gorczyca, goździki, jagody jałowca, kminek, kolendra, a także estragon, koper w baldachach, lubczyk, liście czarnej porzeczki, liście dębu, liście wiśni, chrzan, cebula i czosnek. Do marynowania warzyw znakomicie nadaje się cząber, cynamon, gorczyca, goździki, kminek, kolendra, listek laurowy, ziele angielskie, a także bazylia, estragon, cebula, chrzan i czosnek. Przyprawy te można stosować i dodawać do kwaszonek i marynat według upodobania, nadają kwaszonym i marynowanym warzywom smak, hamują rozwój szkodliwych pleśni i zapobiegają gniciu przetwarzanych warzyw.
Ekspozycja produktów sezonowych na półkach sklepowych
Zarówno octy, jak i przyprawy w tym okresie powinny być szczególnie widoczne w sklepie. Jak przyznaje Joanna Mizera, Marketing Manager z firmy Z.P.S. „Jamar” Szczepaniak – na sprzedaż octu ogromny wpływ ma sezonowość warzyw, a w szczególności ogórków i grzybów. „Aby zwiększyć jego sprzedaż proponujemy stworzenie tzw. Strefy Marynowania. Strefa ta powinna znaleźć się w bezpośrednim otoczeniu warzyw i owoców w sklepie”. Co umieść w takiej strefie? „Oczywiście różne rodzaje octu, przyprawy, słoiki w bliskim towarzystwie warzyw” – dodaje Joanna Mizera. Należy pamiętać, że ustawienie nie będzie efektywne, gdy na półkach będą braki, które zniechęcają klientów. Ważne jest więc, by ekspozycja była przejrzysta i sukcesywnie uzupełniana. Dużym ułatwieniem dla klienta jest ułożenie produktów komplementarnych – uzupełniających się – obok siebie. W jaki sposób wyeksponować przyprawy w sklepie? Co zrobić, żeby zarobić na przyprawach? W tym przypadku istotna jest ich odpowiednie umiejscowienie w sklepie. „Rotacja przyprawy do kwaszenia ogórków z pewnością będzie większa, jeśli położymy ją w pobliżu kosza z ogórkami czyli w pobliżu produktów, do przygotowania których są przeznaczone. Większą sprzedaż zapewni także odpowiednia aranżacja oraz wydzielenie miejsca dla stoiska z przyprawami sezonowymi” – informuje Jerzy Kurowski, Dyrektor ds. Handlu i Marketingu, Cykoria.
Marynowanie w Sochaczewie
Okres na marynowanie w sklepie Delikatesy Centrum w Sochaczewie ma swój początek już w czerwcu, kiedy to zaczyna się sezon na truskawki. Jednak jak przyznaje kierownik sklepu, Jolanta Misiak, największe zapotrzebowanie na produkty niezbędne do przygotowania domowych przetworów odczuwane są w lipcu, kiedy w ogrodach pojawiają się ogórki. „Ocet i przyprawy to podstawa zakupów w tym okresie. Nie tylko ocet spirytusowy jest wybierany do konserwowania, klienci poszukują również octu winnego oraz jabłkowego” – informuje Jolanta Misiak. Marki oferujące octy to: Jamar, Octim, Kamis, Roleski, Ocetix, Develey, Octownia Białystok oraz Społem Kielce. „Natomiast przyprawy wybierane do zalewy to przede wszystkim ziele angielskie, pieprz, gorczyca, curry pod markami takimi jak Kamis, Prymat, Appetita czy Cykoria. Dużym zainteresowaniem cieszą się również gotowe mieszanki do ogórków konserwowych bądź kwaszonych, które oferuje Appetita oraz Cykoria” – dodaje kierownik sklepu. Zakupy w tym sezonie w sklepie Delikatesy Centrum często dotyczą również oliwy, cebuli czy papryki. Poza ogórkami mieszkańcy Sochaczewa marynują paprykę, śliwki, buraki, grzyby, jak i również sałatki z warzyw.
Jak natomiast wygląda ekspozycja w sklepie Delikatesy Centrum w Sochaczewie produktów sezonowych? „W okresie marynowania produkty są bardziej widoczne, nasza sieć ma to do siebie, że gdy zbliża się okres większego zapotrzebowania na dany produkt to są one umieszczane nie tylko w gazetkach, ale również w specjalnych koszach w sklepach” – informuje pani Jolanta. W sezonie na marynowanie w koszach znajdują się przyprawy w promocyjnych cenach, a także robione są wystawki octów, które niewątpliwie wpadają w oko kupującym. „Wszystkie produkty w jednym miejscu ułatwiają zakupy, ponieważ klienci mają możliwość wyboru wśród produktów bez szukania ich po całym sklepie” – dodaje Jolanta Misiak.
Domowe przetwory nie wyszły jak dotąd z mody i choć nie we wszystkich domach się je przygotowuje, to jednak w zdecydowanej większości ceni się ich smak. Wystarczy użyć odpowiedniego octu i przypraw, a letnie smaki będą towarzyszyć nam przez cały rok!
Monika Kociubińska