Jasne czy ciemne, górnej czy dolnej fermentacji – piwo pszeniczne to jedno z ulubionych piw Polaków. Delikatne i orzeźwiające, zazwyczaj mocno nagazowane, urzeka nas swoim drożdżowym posmakiem i specyficzną kompozycją smakowo-aromatyczną z nutami banana, goździków, oliwek czy chleba. Z miłości do tego piwa piwowarzy z poznańskiego browaru po raz kolejny organizują Dni Piwa Pszenicznego. Przez 5 dni goście Lech Browarów Wielkopolski poznają bogatą historię pszenicznego trunku, sprawdzą, jak pachnie słód, z którego powstaje, dowiedzą się, jakie są tajniki warzenia różnych pszeniczniaków.
-
Propozycja poznańskiego browaru skierowana jest do osób, które chcą wiedzieć więcej o piwie. Widzimy, że potrzeba piwnej edukacji jest bardzo duża wśród naszych gości, a piwa pszeniczne są wyjątkowo różnorodne. Wiedza o warzeniu, historii czy właściwościach sensorycznych przyda się każdemu piwoszowi!– mówi Alicja Domagała, koordynator Centrum Wycieczkowego LECH.
Miłośnicy piwa pszenicznego w Poznaniu wcielą się także w rolę piwnego degustatora. Cervesario, czyli piwni degustatorzy i eksperci browaru, wprowadzą ich w tajniki tego zawodu – pokażą główne zasady oceny piwa, przybliżą rytuał serwowania piw pszenicznych, a całość zwieńczy degustacja różnych wariantów pszenicznego trunku. Do domu będzie można zabrać komplet podkładek do piwa oraz garść piwnej wiedzy w postaci materiałów edukacyjnych.
Wycieczki można rezerwować telefonicznie: (61) 66 77 460 lub mailowo swiatlecha@kp.pl. Dni Piwa Pszenicznego to impreza bezpłatna i przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Więcej informacji można znaleźć na stronie:
http://zwiedzaniebrowaru.pl źródło: kp.pl