Na dobry początek – przystawkiJeśli chcesz zorganizować prawdziwą biesiadę w greckim stylu, pamiętaj, aby zacząć od mezédes, czyli drobnych przekąsek. Wśród nich nie może zabraknąć liści winorośli nadziewanych ryżem (5,99 zł/280 g/1 opak.), które znakomicie komponują się z pieczywem np. pitą. Doskonale sprawdzą się również wyśmienite w smaku i łatwe w przyrządzeniu pierożki z serem Feta (9,99 zł/1 kg/1 opak.), które są prawdziwym greckim rarytasem.

W prawdziwej tawernie nie może zabraknąć także pysznych greckich serów: koziego, Fety czy Halloumi. Wyprodukowany w Grecji ser Feta (6,66 zł/200 g/1 opak.), objęty Chronioną Nazwą Pochodzenia, o lekko słonym, delikatnym smaku czy intensywny, wykwintny smak sera koziego (12,99 zł/400 g/1 opak.) z pewnością zachwycą Twoich gości. Z kolei ser Halloumi (9,99 zł/225 g/
1 opak.) – wyprodukowany na Cyprze ser podpuszczkowy dojrzewający twardy z mleka krowiego, owczego i koziego – najlepiej smakuje przyrządzony na grillu.
Na stole postaw również oliwki – takie, jakie lubisz najbardziej. Możesz wybrać pyszne, czarne oliwki Kalamata (6,99 zł/450 g/ 1 opak.) z pestkami, które są cenione przez smakoszy za niezwykle aksamitny smak i mięsisty miąższ, czy dojrzewające w gajach oliwnych i skąpane w greckim słońcu oliwki zielone – z pestką (13,99 zł/1000 g/1 opak.) lub bez (17,77 zł/1,6 kg/ 1 opak.), lub nadziewane czosnkiem lub migdałami (6,99 zł/360 g/1 opak.).
Gwiazda programu – grecki obiadJednym z najpopularniejszych greckich dań głównych jest Mousaka (11,99 zł/380 g/
1 opak.) – zapiekanka z mięsem mielonym wołowym i wieprzowym, z dodatkiem ziemniaków, smażonego bakłażana i sosu beszamelowego. Teraz możesz spróbować tej potrawy wyprodukowanej w samej Grecji! Swoim gościom możesz podać również Bifteki (14,99 zł/750 g/1 opak.) – zrazy wieprzowe z nadzieniem z sera twarogowego. Wystarczy je podgrzać na patelni lub grillu.

Kuchnia śródziemnomorska kojarzy się także z pysznymi sałatami – obowiązkowym elementem każdego posiłku. Aby dopełnić ich smaku potrzebujesz doskonałej oliwy. Możesz wybrać jedną z najwyższej jakości oliw pochodzących w 100% z Grecji – BIO-grecką oliwę (14,99 zł/500 ml/1 opak.), oliwę z oliwek Kalamata (14,44 zł/500 ml/1. opak.). Skosztuj także słodkiego i wyrazistego w smaku octu balsamicznego z miodem (6,99 zł).
Słodki finisz – greckie desery Do filiżanki kawy świetnie pasować będzie baklawa (14,99 zł/390 g/1 opak.) – charakterystyczny przysmak kuchni greckiej, wykonany z ciasta filo, z domieszką orzechów i słodkiego syropu. Możesz także podać znakomite greckie chałwy (7,77 zł/ 250 g/ 1 opak.) typu macedońskiego, z mielonych nasion sezamu. Sprawdź różne smaki: z miodem lub kakao, gorzką czekoladą i waniliowa.
W czym podać i gotować? W ramach Tygodnia Kuchni Greckiej w Lidlu możesz kupić naczynia ceramiczne, które umożliwią Ci przygotowanie prawdziwej biesiady. Do wyboru są: dzbanek, miska z uchwytami lub bez oraz zestawy dwóch misek z uchwytami lub bez, w różnych rozmiarach (22,99 zł/szt.). Naczynia są odporne na działanie temperatury do 220°C.
Nauka od mistrzówJeśli szukasz inspiracji, odwiedź stronę
www.kuchnialidla.pl , na której znajdziesz zakładkę z greckimi przepisami i dowiesz się, jak przyrządzić musakę z grecką sałatką. Przepis na nią został przygotowany przez mistrza kulinarnego Karola Okrasę i jego gościa specjalnego, greckiego mistrza kuchni, Lefterisa Lazarou. Lazarou to jeden z najbardziej znanych i uznanych greckich kucharzy, właściciel słynnej restauracji „Varoulko” w greckim Pireusie, która jako pierwszy lokal z kuchnią grecką otrzymała gwiazdkę Michelin!