Jedyny w Polsce egzemplarz 40-letniej whisky single-malt Glenfiddich, został oficjalnie przekazany właścicielowi Domu Whisky, Andrzejowi Kubisiowi. Glenfiddich 40 YO jest niezrównanym trunkiem, zarówno pod względem smaku, jak i kunsztu jego przygotowania. Jest też propozycją dla każdego, kto inwestuje w dobra luksusowe. Przekazanie tego nadzwyczajnego wariantu pierwszemu nabywcy w Polsce stanowi idealne ukoronowanie rosnącej popularności whisky na naszym rodzimym gruncie.
Wręczenie cennej butelki odbyło się 13 maja, podczas spotkania w Coctail Bar Max & Dom Whisky Warszawa. Przekazaniu towarzyszyła dyskusja z udziałem nowego właściciela butelki Glenfiddich 40 YO, Mateusza Zabiegaja – Ambasadora marki w Polsce oraz Colina Hampden-White’a, światowego autorytetu w dziedzinie inwestycji w alkohole. Podczas spotkania mowa była, między innymi, o rosnącej popularności whisky, która jest obecnie najszybciej rozwijającą się kategorią alkoholu w Polsce, z największym wzrostem sprzedaży. Do tej pory kupowana głównie na specjalne okazje, teraz częściej zaczyna gościć na spotkaniach towarzyskich. Preferencje polskich konsumentów zmieniają się; typowy Polak staje się coraz bardziej wymagający i poszukuje unikalnych doświadczeń smakowych. Z tych powodów, świadomie sięga po alkohole z wyższej półki, stawiając na jakość, a nie ilość.
Zmiana preferencji smakowych wiąże się ze wzrostem wiedzy w zakresie inwestowania. Kiedyś za ekstrawagancję uważano lokowanie kapitału w dziełach sztuki. Dziś, do coraz szerszego grona inwestycyjnych dóbr luksusowych, dołączają egzemplarze dojrzałych roczników whisky, a także całe beczki tego trunku.
Jak podkreśla Andrzej Kubiś, głównym powodem tej formy inwestowania nie jest chęć zarobku, ale pasja do whisky. To z niej bierze się potrzeba ciągłego pogłębiania wiedzy, która dopiero może prowadzić do podejmowania intratnych decyzji.
Whisky Glenfiddich jest idealną propozycją dla każdego szanującego się inwestora i pasjonata. Pochodząca ze szkockiego regionu Speyside, produkowana jest przez William Grant & Sons w Dufftown. Od czasu wprowadzenia na rynek świeci triumfy i podbija podniebienia amatorów tego złocistego trunku. Obecnie Glenfiddich jest najlepiej sprzedającą się whisky typu single-malt na świecie i jednocześnie najbardziej utytułowaną. Starsi bracia wariantu Glenfiddich 40 YO, obecni są w rankingach 5 najdroższych whisky świata (Glenfiddich Janet Sheed Roberts Reserve (1955) oraz Glenfiddich 1937 ), sam zaś bohater zamyka listę 40 najdroższych butelek whisky na świecie.
„Było dla mnie ogromną przyjemnością móc sprowadzić tę wyjątkową edycję whisky Glenfiddich dla wyjątkowego kolekcjonera, Pana Andrzeja Kubisia. Od początku wraz z marką Glenfiddich wspieraliśmy działania Domu Whisky, czego najlepszym potwierdzeniem jest stojący przed Domem Whisky w Jastrzębiej Górze element alembika destylacyjnego. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić do Domu Whisky, gdzie dostępna jest jedna z największych kolekcji Glenfiddich w Europie!” – skomentował Mateusz Zabiegaj, Brand Ambassador WGS w Polsce.
Glenfiddich 40 YO to nie tylko świetna inwestycja, to również znakomicie wyważona whisky single-malt. Najlepsze beczki używane do jej starzenia wybierane są własnoręcznie przez Malt Destylera. Sama whisky to nieskończona głębia smaku i aromatu, która odkrywana jest w trakcie degustacji warstwa po warstwie. Każda butelka jest ręcznie numerowana. Do każdej dodaje się skórzaną książeczkę, opowiadającą 40-letnią historię trunku, wraz z certyfikatem własnoręcznie podpisanym przez najdłużej pracującego z ekspertów. W świat wychodzi tylko 600 takich unikatowych butelek rocznie.
Glenfiddich 40 YO
Kolor: ciemny mahoń
Zapach: bogaty; warstwa po warstwie: z suszonych owoców, gorzkiej czekolady, kawy palonej i dojrzałych czarnych czereśni. Delikatne nuty dymu z drewna, polerowanej skóry i goździków.
Smak: jedwabiście gładki i luksusowy. Intensywne nuty suszonych owoców, następnie bogaty keks, daktyle, rodzynki i duszone jabłka. Z czasem pojawiają się lekko dębowe suche nuty, z gorzką czekoladą i najsłabszymi nutami torfowymi.
Finisz: niezwykle długi i skomplikowany. Niezapomniany.
Doskonała harmonia
Nieskończone bogactwo i harmonia Glenfiddich 40 YO osiągane są przez Malt Mastera. Własnoręcznie wybiera on naprawdę wyjątkowe beczki i łączy je z pozostałościami z ostatniego procesu fermentacji rzadkich 40-letnich whisky.
Najlepszy dąb
Glenfiddich 40 YO dojrzewa w najlepszych beczkach z amerykańskiego dębu pochodzącego z gór Ozark, z lasów rozciągających się pomiędzy Missouri i Arkansas. Używane są również najwyższej jakości beczki z dębu europejskiego z Hiszpanii i Portugalii. Bourbon i sherry, które w nich leżakowały otwierają strukturę dębu i pozwalają beczce oddychać, zmiękczają i absorbują subtelny smak, który zmienia się i pogłębia z upływem czasu.
Fermentacja w drewnianych kadziach
Moc interakcji biologicznych między drewnem i wsadem, nawet w fazie fermentacji, odgrywa znaczącą rolę i ma wpływ na ostateczny charakter tej unikalnej whisky. To tradycja, która chroni integralność wyjątkowego trunku, tworzonego w destylarni Glenfiddich.