Z rynku FMCG

Obowiązkowe oznaczanie pochodzenia mięsa na opakowaniu

Czwartek, 02 kwietnia 2015
Od kwietnia 2015 r. zaczęły obowiązywać przepisy o oznaczaniu kraju pochodzenia mięsa. Konsumenci będą wiedzieć, skąd pochodzi mięso, które kupują.
Nowe zasady unijne dotyczą mięsa świeżego, chłodzonego i mrożonego. Jeśli zwierzę było hodowane lub urodzone a jego uboju dokonano w jednym kraju, to w tym przypadku wystarczy jedno oznaczenie o kraju pochodzenia. Jeśli kraj hodowli będzie inny od kraju uboju, wówczas muszą być dwa oznaczenia. Jeśli mięso będzie pochodziło z kraju spoza UE, ale eksporter nie poinformuje, w jakim kraju zwierzę było hodowane, na oznaczeniu będzie tylko informacja, że zostało wyhodowane poza UE.
Informacja „hodowane w kilku krajach UE” pojawi się wówczas gdy zwierzę było hodowane krótko w kilku krajach UK. Wyjątek stanowi mięso mielone, ponieważ często mieszane jest z kilku rodzajów mięsa. W takiej sytuacji producent będzie mógł oznaczyć swój produkt jako "hodowla i ubój w UE oraz w krajach spoza UE".

źródło: PAP

tagi: uk , przepisy , mięso , ubój , hodowla, ,