Znamy już wyniki i wiemy, kto uzyskał tytuł mistrza i główną nagrodę – wyjazd do słonecznej Parmy na kurs kulinarny w prestiżowej Akademii Barilla.
I miejsce, tytuł mistrza oraz w nagrodę kurs kulinarny w parmeńskiej Akademii Barilla otrzymał Bartosz Kieżun z daniem Spaghetti al limone!
II miejsce na Barilla Cup, a w nagrodę kurs gotowania w Akademii Kulinarnej Whirlpool, otrzymała Katarzyna Pruchnicka-Włodarska z daniem Papardelle z krewetkami i borowikami!
III miejsce na Barilla Cup, a w nagrodę voucher do restauracji na prawdziwie włoską ucztę, otrzymała Marta Szydłowska-Adamiuk z daniem Papardelle z kiełbasą i szałwią!
W mistrzostwach wzięli udział najznamienitsi polscy blogerzy i dziennikarze z radia, telewizji, prasy i Internetu. Łącznie w zmaganiach kulinarnych stanęło w szranki aż 23 zawodników, ale zwycięzca mógł być tylko jeden. Rywalizacja już na starcie była zacięta, a atmosferę podgrzewał pełen energii prowadzący, Maciej Miecznikowski, wyczulony na punkcie dobrego i przede wszystkim zdrowego jedzenia, osobiście zaangażowany w działalność Fundacji Wiemy co jemy popularyzującej wiedzę na temat świadomego odżywiania.
Oceny potraw konkursowych dokonali eksperci kulinarni niezwykle wrażliwi na walory smakowe.
W składzie jury technicznego:
• Marco Ghia – mistrz włoskiej kuchni,
• Zbyszek Kmieć – prowadzi Kafe Zielony Niedźwiedź,
• Szymon Szlendak – Kucharz Roku 2012 magazynu Kuchnia,
• Kamil Pietrowicz – Personal Chef.
W składzie jury VIP-owskiego:
• Alessandro de Pedys – ambasador Włoch w RP,
• Justyna Adamczyk – redaktor polskiego wydania poradnika Gault et Millau,
• Jacek Pałasiński – dziennikarz telewizyjny i radiowy, korespondent z Włoch,
• Paulina Kawaller – uczestniczka pierwszej edycji Hell’s Kitchen.
Organizatorem mistrzostw jest Barilla – największy producent makaronu na świecie i numer 1 we Włoszech. Dotychczas firma intensywnie angażowała się w edukację kulinarną w kilkudziesięciu krajach na 5 kontynentach. Elementem tych prac jest działająca od ponad 10 lat Academia Barilla, która kształci kucharzy cenionych na całym świecie.
Patronat medialny nad mistrzostwami objęli: KukBuk, Jem Radio i Smaq.
tagi: Barilla Cup , I Makaronowe Mistrzostwa Dziennikarzy , dziennikarze ,
W I kwartale br. sądy załatwiły blisko 23 tys. spraw...
Profi S.A., jedna z wiodących firm w segmencie produktów...
Subindeks dla tego sektora wyniósł tylko 47,9 pkt., co...
Przepisy wygasają 5 czerwca...
Dwóch na trzech ankietowanych, zaciągając kredyt lub...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...