Wiadomości

Znamy wyniki Barilla Cup - pierwszych w Polsce kulinarnych zmagań dziennikarzy!

Wtorek, 17 marca 2015
13 marca 2015 roku w Warszawie atmosfera była gorętsza niż we Włoszech, a szczęk noży był intensywniejszy niż w najpopularniejszych restauracjach stolicy. Na warszawskiej Pradze unosił się aromat włoskiego jedzenia, a to za sprawą pierwszego w Polsce tak spektakularnego wydarzenia Barilla Cup – I Makaronowych Mistrzostw Dziennikarzy.

Znamy już wyniki i wiemy, kto uzyskał tytuł mistrza i główną nagrodę – wyjazd do słonecznej Parmy na kurs kulinarny w prestiżowej Akademii Barilla.

I miejsce, tytuł mistrza oraz w nagrodę kurs kulinarny w parmeńskiej Akademii Barilla otrzymał Bartosz Kieżun z daniem Spaghetti al limone!

II miejsce na Barilla Cup, a w nagrodę kurs gotowania w Akademii Kulinarnej Whirlpool, otrzymała Katarzyna Pruchnicka-Włodarska z daniem Papardelle z krewetkami i borowikami!

III miejsce na Barilla Cup, a w nagrodę voucher do restauracji na prawdziwie włoską ucztę, otrzymała Marta Szydłowska-Adamiuk z daniem Papardelle z kiełbasą i szałwią!

W mistrzostwach wzięli udział najznamienitsi polscy blogerzy i dziennikarze z radia, telewizji, prasy i Internetu. Łącznie w zmaganiach kulinarnych stanęło w szranki aż 23 zawodników, ale zwycięzca mógł być tylko jeden. Rywalizacja już na starcie była zacięta, a atmosferę podgrzewał pełen energii prowadzący, Maciej Miecznikowski, wyczulony na punkcie dobrego i przede wszystkim zdrowego jedzenia, osobiście zaangażowany w działalność Fundacji Wiemy co jemy popularyzującej wiedzę na temat świadomego odżywiania.

Oceny potraw konkursowych dokonali eksperci kulinarni niezwykle wrażliwi na walory smakowe.

 W składzie jury technicznego:

• Marco Ghia – mistrz włoskiej kuchni,
• Zbyszek Kmieć – prowadzi Kafe Zielony Niedźwiedź,
• Szymon Szlendak – Kucharz Roku 2012 magazynu Kuchnia,
• Kamil Pietrowicz – Personal Chef.

W składzie jury VIP-owskiego:

• Alessandro de Pedys – ambasador Włoch w RP,
• Justyna Adamczyk – redaktor polskiego wydania poradnika Gault et Millau,
• Jacek Pałasiński – dziennikarz telewizyjny i radiowy, korespondent z Włoch,
• Paulina Kawaller – uczestniczka pierwszej edycji Hell’s Kitchen.

Organizatorem mistrzostw jest Barilla – największy producent makaronu na świecie i numer 1 we Włoszech. Dotychczas firma intensywnie angażowała się w edukację kulinarną w kilkudziesięciu krajach na 5 kontynentach. Elementem tych prac jest działająca od ponad 10 lat Academia Barilla, która kształci kucharzy cenionych na całym świecie.
Patronat medialny nad mistrzostwami objęli: KukBuk, Jem Radio i Smaq.

tagi: Barilla Cup , I Makaronowe Mistrzostwa Dziennikarzy , dziennikarze ,