Advertisement

Z rynku FMCG

Luksus odczarowany

Poniedziałek, 16 marca 2015
Nie kupujemy luksusowych produktów spożywczych ze względu na zbyt wysoką cenę – tak odpowiedziało aż 77% Polaków biorących udział w badaniu na temat produktów luksusowych w Polsce, zrealizowanych na zlecenie Lidl Polska w marcu 2015 roku. Gdzie przebiega cienka granica luksusu? Jak Polacy definiują luksus?
Jako najbardziej luksusowe produkty spożywcze Polacy wskazali ex aequo: kawior oraz homary – tak odpowiedziało aż 85% ankietowanych. Na podium znalazły się również trufle (72% odpowiedzi) oraz krewetki (53% wskazań). Czy wiemy jednak ile kosztuje luksusowy obiad z krewetkami lub homarem na talerzu? Ten ostatni został wyceniony na 118,07 złotych za kilogram, natomiast osoby, które już wcześniej kupowały homara wyceniły kilogram na 190 zł. Czy naprawdę tyle musimy zapłacić za luksus?

Wyniki badań komentuje Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska: „Przeprowadziliśmy badania opinii publicznej, aby dowiedzieć się jak Polacy postrzegają produkty klasy premium. To, co chcemy zmienić to pokazać, że i na homara, i na krewetki, i na foie gras stać nie tylko wąską grupę Polaków. Luksusowy numer jeden, czyli homar kosztuje w Lidlu nie 118,07 złotych za kilogram, lecz 76,89”. W badaniu co piąty Polak zadeklarował, że rzadko jest w miejscu, gdzie produkty premium można nabyć. Po to właśnie stworzyliśmy markę Deluxe, aby każdy mógł doświadczyć różnorodnych smaków, zwłaszcza w wyjątkowym świątecznym okresie. Wszystkie wymienione w badaniu produkty spożywcze, które zostały wytypowane jako luksusowe znajdą się w ofercie Deluxe w każdym Lidlu,
w całej Polsce. Biorąc pod uwagę jej niewątpliwy atut, jakim są ceny produktów, jesteśmy zdania, że luksus może być na talerzu każdego z nas
– dodaje.

Jak wynika z badań – produkty postrzegane jako luksusowe w swoich kuchniach częściej wykorzystują osoby o średnich lub wyższych dochodach (2 000 PLN lub więcej na 1 osobę w gospodarstwie domowym).  Lidl chce te statystyki zmienić oferując produkty marki Deluxe skierowane do wszystkich tych, którzy chcą posmakować produktów premium
w przystępnej cenie.

Luksusowe święta

Aż 48% ankietowanych odpowiedziało, że najczęściej przygotowuje dania na bazie produktów luksusowych z okazji świąt. W Lidlu już od ubiegłego tygodnia dostępne są produktów premium marki Deluxe. W związku z tym klienci sieci mogą już planować świąteczne menu. Oferta produktów Deluxe będzie poszerzana o dodatkowe produkty w miarę zbliżających się świąt. W sprzedaży znajdą się między innymi: homar (24,99 zł za 325 g), Rillettes z filetem z piersi gęsi bez skóry (9,99 zł za 240 g), pasztet belgijski (6,99 zł za 230 g) lub wołowina wędzona suszona (4,99 zł za 100 g). Fani serów różnych kuchni świata również znajdą coś dla siebie: ser pleśniowy Coeur de Neufchátel (5,99 zł za 200 g), ser Roquefort (6,99 zł za 100 g), ser z truflami (8,99 zł za 150 g), ser kozi Cabecou (5,99 zł za 70 g), ser Langres (11,99 zł za 180 g) lub gnocchi nadziewane serem Scamorza lub Radicchio (4,99 zł za 400 g).

Smakosze słodkości znajdą w ofercie: Creme Brulee (5,99 zł za 2x100 g), tartę bananową (15,99 zł za 522 g), suflet czekoladowy w szklance (7,99 zł za 2x100 g), deser Tiramisu w różnych smakach (6,66 zł za 95 g), czy też Profiteroles – pyszne ptysie wypełnione śmietankowym nadzieniem  (11,99 zł za 500 g).

tagi: Lidl , Deluxe , produkty klasy premium , Wielkanoc ,