Kategorie produktów

Sery w codziennej diecie

Piątek, 05 grudnia 2014 Autor: Monika Dawiec, HURT & DETAL Nr 12 (106) / 2014 (Grudzień)
Jacek Wyrzykiewicz, Hochland Polska
„Nasza codzienna dieta powinna być prawidłowo zbilansowana, pełnowartościowa i urozmaicona” – mówi Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska w rozmowie z Moniką Dawiec.


Jakie jest znaczenie serów i produktów mlecznych w codziennej diecie?

To szczególnie ważna grupa, dostarczająca organizmowi odpowiednią ilość wapnia, witaminy B12 czy białka o wysokiej wartości biologicznej. Po artykuły mleczne najlepiej sięgać 2-3 razy dziennie.

Obok mleka, są to również jogurty, maślanki, kefiry, a przede wszystkim sery. Spośród wymienionych produktów, to właśnie sery zawierają najwięcej wapnia i białka, a także fosforu, magnezu, żelaza oraz witaminy A, B2, E i beta-karotenu. Umieszczenie sera i innych produktów mlecznych już na trzecim miejscu Piramidy Zdrowego Żywienia pokazuje jak ważne są one w naszej codziennej diecie, dlatego warto dbać o ich obecność w jadłospisie.

Na tle wszystkich innych przetworów mlecznych, sery odznaczają się szczególnym składem. Są one bogatym źródłem wielu składników odżywczych, które w pozostałych produktach mlecznych występują z dużo mniejszą koncentracją. W serach możemy znaleźć wysokowartościowe białko o wzorcowym składzie aminokwasów, wapń w ponad ośmiokrotnie większej ilości niż w mleku, fosfor, magnez, żelazo, potas, cynk, witaminę A, E i D, beta-karoten oraz witaminy z grupy B, w tym szczególnie witaminę B2. Niezwykłość serów potwierdza ich skład – z wyjątkiem błonnika i witaminy C, sery zawierają wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.

Jaki wpływ ma skład serów na stan naszego organizmu?

Wysoka zawartość białka, jako głównego materiału budulcowego, stymuluje wzrost i rozwój organizmu, w tym przede wszystkim mięśni i tkanki nerwowej. Białko wchodzi w skład wszystkich tkanek, enzymów, hormonów i przeciwciał, dlatego też jego odpowiedni poziom w diecie jest tak istotny. Wapń to niezbędny składnik dla naszych kości i zębów. Jedząc dużo serów chronimy organizm przed osteoporozą. Ponadto wapń jest niezbędny do prawidłowej pracy serca, regulując m.in. kurczliwość mięsni, krzepnięcie krwi oraz obniżając jej cieśninie. Badania wskazują także na istotną rolę wapnia w obniżaniu ryzyka wystąpień nowotworów jelita grubego. Dodatkowo sery stanowią dobre źródło tyrozyny – aminokwasu, który zwiększa odporność na zmęczenie i stres oraz korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Niedobór tyrozyny (a więc także małe spożycie serów) wpływa na obniżenie poziomu dopaminy, której zawartość stymuluje nasz nastrój. Zbyt niski poziom dopaminy może prowadzić do depresji, wysoki zaś poziom skutkuje dobrym nastrojem i pozytywnym nastawieniem do życia. Sery to także źródło sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA), które wykazują wiele działań prozdrowotnych – przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe. Badania dowodzą również, że spożywanie produktów z odpowiednią zawartością CLA redukuje zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie.

Szybkie tempo życia, nadmiar obowiązków i brak wolnego czasu powodują, że coraz częściej zapominamy o drugim śniadaniu. Jakie ma to konsekwencje dla naszego organizmu?

Brak drugich śniadań powoduje wzmożony głód w dalszej części dnia. W ten sposób na kolejny posiłek zjemy dużo więcej. Większy głód oznacza także niekontrolowane podjadanie między posiłkami, co prowadzi do nieregularnego jedzenia zaburzając metabolizm i zwiększając szansę na odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Warto przy tym wiedzieć, że drugie śniadanie daje nam nie tylko energię i siłę do pracy, lecz także zwiększa koncentrację i stanowi siłę napędową dla naszego mózgu, który już od wczesnych godzin porannych musi pracować na najwyższych obrotach. Jedząc regularnie co 3-4 godziny zapewniamy sprawne funkcjonowanie organizmu, przyspieszamy metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Badania dowodzą także, że regularne spożywanie drugich śniadań sprzyja szczupłej sylwetce.

Jaki jest najlepszy pomysł na drugie śniadanie?

Najlepszy skład drugiego śniadania to białko i węglowodany. Węglowodany to pieczywo i inne produkty zbożowe, warzywa oraz owoce, zaś najbardziej wartościowe białko to produkty mleczne. Spośród nich najprostszym do zastosowania komponentem są sery, których wysoka wartość odżywcza oraz szeroki wybór, zarówno pod względem rodzaju, jak i smaku, gwarantują udany i smaczny posiłek. A zatem drugie śniadanie może stanowić – zależnie od preferencji – kanapka z serem Gouda Hochland lub serkiem topionym Hochland z szynką, czy też serem Almette z ziołami czy innym warzywem i kromką chleba, serek pleśniowy Valbon z owocami lub też sałatka z serem solankowym Piato i grzankami. Węglowodany spożyte pod taką postacią dostarczą niezbędnej energii dla mózgu i całego organizmu, natomiast białko zapewni odpowiednie uczucie sytości na następne kilka godzin. W ten sposób skomponowany posiłek będzie regulował apetyt na cały dzień. Dodatkowo witaminy z grupy B oraz wapń i magnez zawarte w serach poprawią przewodnictwo impulsów nerwowych, wspomagając szybsze myślenie i lepszą koncentrację.

Czy to prawda, że spożycie wapnia w Polsce jest niskie?

Spożycie wapnia w Polsce jest zbyt niskie, wynosi średnio 598 mg/dzień, podczas gdy normy dla ludzi dorosłych to 1000-1300 mg dziennie. Dodatkowo z roku na rok Polacy wciąż obniżają spożycie produktów bogatych w wapń. Dlatego już dziś warto dopisać nabiał do naszej listy zakupowej i pamiętać o jego regularnym spożywaniu. Łatwiej i smaczniej będzie nam zjeść kanapkę z serem żółtym niż w przyszłości borykać się z poważnymi problemami zdrowotnymi.

Dziękuję za rozmowę.

 

tagi: Hochland , Jacek Wyrzykiewicz , ser , dieta , zdrowie ,