Pierwszą część spotkania poprowadziła specjalistka z dziedziny dietetyki Ewa Ceborska-Scheiterbauer, która opowiedziała o zasadniczych elementach diety przyszłych mam. Goście mogli posłuchać o właściwym odżywianiu w czasie ciąży, faktach i mitach na temat diety w okresie poporodowym, a także poznać sposoby na podanie dzieciom wartościowych posiłków, zaproponowane przez panią Ceborską-Scheiterbauer.
Po części teoretycznej spotkania, uczestnicy mieli okazję wypróbować menu opracowane zarówno dla przyszłej mamy, jak i całej rodziny, przygotowując potrawy pod okiem Julity Strzałkowskiej - założycielki serwisu i autorki bloga Wrząca Kuchnia, pełniącej rolę Eksperta Kulinarnego Akademii Smaku Bosch. W czasie warsztatów korzystano z produktów marki Kupiec, dzięki którym skomponowano menu na 6 dań. Ostatnim punktem spotkania było wspólne próbowanie wszystkich przygotowanych przez gości potraw.
Akademia Smaku Bosch to projekt skierowany do wszystkich miłośników gotowania. Comiesięczne warsztaty kulinarne zaplanowane są według tematów przewodnich, które wprowadzą do wspólnego gotowania. Zaproszeni dziennikarze, blogerzy i laureaci konkursów na Facebooku Bosch Home Polska oraz na facebooku Kupiec, będą mieli okazję przygotować potrawy pod okiem eksperta i szefa kuchni podczas 10 kulinarnych warsztatów, które odbędą się na przestrzeni najbliższego roku. Jednym z patronów wydarzenia jest firma Kupiec.
Internetowym centrum warsztatów jest serwis www.akademiasmakuonline.pl, zapowiadający kolejne tematy spotkań.