Kategorie produktów

Ryba złowiona w sklepie

Środa, 12 listopada 2014 HURT & DETAL Nr 11 (105) / 2014 (Listopad)
Wiele świątecznych potraw stanowią ryby przyrządzane na przeróżne sposoby. Potrawy takie są nieodłączną częścią świąt – szczególnie Wigilii, a karp na stole należy do tradycji od lat.
Na rynku dostępnych jest wiele ryb w rozmaitych wariantach poczynając od świeżych poprzez przetworzone w produktach germażeryjnych po mrożone w filetach i paluszkach. Które z ryb cieszą się wysoką sprzedażą na co dzień, a na które detaliści powinni zwrócić szczególną uwagę na święta?
Ryby świeże

Według danych TGI najwięcej badanych, bo aż 86,9% zadeklarowało spożycie ryb świeżych, z czego częściej niż raz w tygodniu 7,60%, raz w tygodniu 37,47%, 2-3 razy w miesiącu 31,58%, raz w miesiącu lub rzadziej 23,35%.
 
Sprzedaż wyłącznie ryb świeżych oferują Delikatesy Rybne Gadus. Dostępne są tu zarówno ryby bałtyckie, jak i dalekomorskie. Największą część oferty stanowi dorsz. Jest to dorsz atlantycki, bałtycki, a także ryby słodkowodne, gdyż zainteresowaniem wśród klientów cieszą się też ryby z hodowli. W stałej sprzedaży są również halibuty, łososie – w większości przypadków są to ryby sprowadzane z Norwegii. W ofercie nie brakuje również śledzi i fląder. „Asortyment dostosowany jest do potrzeb naszych klientów, dbamy o to, by na co dzień były dostępne produkty, które cieszą się największym zainteresowaniem. Dodatkowo stale rozszerzamy asortyment o owoce morza”– podkreśla pani Urszula.

W sezonie bożonarodzeniowo-noworocznym sklep zaopatruje się w karpie, które sprzedają się bardzo dobrze w tym okresie od lat.

Poza rybami świeżymi dostępne są produkty BMC, takie jak konserwy i przetwory rybne. Dodatkowo można tu kupić różnego rodzaju produkty, które są niezbędne przy przygotowaniu potraw z ryb: przyprawy, oliwy, oleje, ocet winny, sos sojowy, ogóreczki konserwowe, czosnek, cebulkę marynowaną, oliwki.

Ryby przetworzone


Jeśli chodzi o konserwy i przetwory rybne wg badań TGI (w okresie lipiec 2013 - czerwiec 2014) wynika, że 69,6% badanych zadeklarowało spożywanie takich produktów. Marką, której produkty są spożywane najczęściej jest Lisner, zaraz za nią Neptun, Superfish, Łosoś-Ustka, Graal, Big Fish, King Oscar oraz Laguna.

pożycie ryb mrożonych (pakowane paluszki, filety i kostki rybne), zadeklarowało 55,4% badanych, z czego najczęściej są spożywane produkty Frosta, Suprfish, Neptun i Laguna.

W sklepie Ataner nie znajdziemy ryb żywych, jednak szeroki asortyment należy do ryb w konserwach, ryb w przetworach oraz ryby mrożone. Konserwy dostępne na półkach sklepowych to głównie śledź bądź makrela w sosie pomidorowym lub w oleju. Pani Anna informuje, że „zdecydowanie lepiej sprzedają się ryby w sosie pomidorowym”. Marki dostępne to King Oscar, Graal, Pirat, EvraFish. Wśród konserw rybnych znajduje się też tuńczyk marki BMC dostępny w sosie bądź oleju.
 
Niewątpliwie wśród ryb i produktów rybnych najlepiej w sklepie Ataner sprzedają się sałatki rybne. Salateria (Lisner) i sałatki Dega wiodą prym.

Ciekawą propozycją dla konsumentów są filety śledziowe Lisner w sosach: śmietanowym, koperkowym, musztardowym, po hawajsku, czosnkowym, jogurtowym, tatarskim. Dobrze sprzedaje się również nowość: śledzik na raz (Lisner).

Kolejną kategorią produktów rybnych są śledzie w marynacie octowej, Rolmopsy oraz Bismarck to produkty Lisnera, płaty bądź filety śledziowe oferuje Kapitan Navi. Ryby w marynacie olejowej widniejące na półkach sklepowych to produkty Lisner (Wiejskie), Kapitan Navi (Góralskie, po kaszubsku, koreczki Bałtyckie).

Do ryb mrożonych w warszawskim sklepie należą paluszki rybne Frosta.

„Ryby zdecydowanie lepiej sprzedają się na święta bądź w piątek, klienci wiedzą, że u nas w sklepie szczególnie w tych okresach mogą kupić matjasy w soli na wagę oraz wędzoną makrelę.” – przyznaje pani Anna. W okresie świąt takich jak Boże Narodzenie zdecydowanie wzrasta sprzedaż śledzi w soli.

Na rynku produkt dostępny zarówno jako gotowy posiłek jak i składnik do przygotowania potrawy. Wielu producentów i wiele ciekawych produktów rybnych, które cieszą się zainteresowaniem przez cały rok i zyskują na znaczeniu w zbliżającym się świątecznym okresie. Detaliści powinni więc przemyśleć zwiększenie odpowiedniego asortymentu z tej kategorii na okres przedświątecznych zakupów.

Monika Kociubińska


tagi: ryba , ryby , święta , Boże Narodzenie , Monika Kociubińska ,