Czytelnia

Perliczka pieczona

Wtorek, 04 listopada 2014 Autor: Maja Święcka,
To danie smaczne i niezwykle eleganckie.
Perliczka pieczona z serkiem topionym
•    1 perliczka
•    2 cienkie płaty słoniny
•    24 małe młode cebulki
•    24 małe pieczarki
•    1 serek topiony Złoty Ementaler SERTOP
•    50 g masła
•    gruba sól
•    pieprz
 
Perliczkę umyć i osuszyć, do środka włożyć serek topiony posypany solą i pieprzem. Tuszkę obłożyć płatami słoniny, związać; zrumienić w brytfannie z połową masła, posypać solą i pieprzem. Cebulki obrać, pieczarki oczyścić. Smażyć na patelni w pozostałym maśle, aż do całkowitego odparowania wody, doprawić solą i pieprzem. Cebulki i pieczarki ułożyć wokół perliczki. Piec, często podlewając sosem. 60 min. w temp. 230°C, aż mięso zmięknie.
 
Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl
 
Autor przepisu: Marta

tagi: ser , serek , topiony , Sertop , perliczka ,