Z rynku FMCG

Południowe słońce w zimowym menu

Wtorek, 28 października 2014 Autor: Maja Święcka,
Ciepło w zimie? Słońce mimo szarych dni? Tak, dzięki kuchni, która może przypomnieć nam wakacje. Zima to idealny czas, aby cieszyć się potrawami kuchni włoskiej - gorącymi i bogatymi w składniki odżywcze. Skierujmy się więc w stronę południowego słońca!
Odzyskaj energię
 
Ospałość i zmęczenie to zjawiska nieodłączne podczas zimy, warto więc działać profilaktycznie i zadbać o zbilansowaną dietę, która nie tylko rozgrzeje, ale dostarczy witamin i minerałów niezbędnych podczas chłodnych dni. W jesienno-zimowym menu nie powinno zabraknąć również składników bogatych w białko i zdrowe tłuszcze. Smakowite i zdrowe dania idealne podczas słoty czy mrozu to te energetyczne. Makarony z pszenicy durum, rybne buliony, suszone owoce, orzechy i miód. Brzmi smacznie, prawda?
 
Zainspiruj się
 
Powinniśmy jeść wysokoenergetyczne dania, które dodadzą organizmowi siły. Zimą warto łączyć owoce i warzywa z rybami (idealnie nadają się do tego brokuły i jabłka), świetnie rozgrzeją nas też buliony.
 
Kiedy mamy więcej czasu, możemy poeksperymentować w kuchni. Jednak gdy czasu mało, sprawdzi się niezwykle szybki i niezawodny makaron z serem i pieprzem prosto z włoskiego Lazio. Poniżej przedstawiamy łatwą recepturę.
 
Spaghetti z serem i pieprzem

Składniki dla 4 osób:
- 400 g spaghetti Barilla
- 40 ml oliwy z oliwek extra vergin
- 100 g startego sera pecorino
- czubata łyżka pieprzu tłuczonego w moździerzu
- sól

Czas: 5 min na przygotowanie + 5 min na gotowanie

Przygotowanie:
Wrzuć makaron do wrzącej, osolonej wody i odcedź gdy będzie al dente. Dodaj oliwę z oliwek extra vergin, starty ser pecorino, pieprz i łyżkę lub dwie (według uznania) wody pozostałej z gotowania makaronu. Dobrze wymieszaj i podawaj.

tagi: Barilla , makaron , danie ,