W dniach 18-19 kwietnia w krakowskiej hali MAKRO Cash & Carry odbyły się półfinały trzeciej edycji jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych - Olimpiady Smaku. W krakowskich półfinałach wzięło udział dziewięć dwuosobowych zespołów kucharzy, reprezentujących lokale gastronomiczne oraz dziewięć zespołów uczniów, reprezentujących średnie i wyższe szkoły gastronomiczne. Półfinaliści startujący w zawodach w Krakowie reprezentowali Polskę Południową. Dnia 18 kwietnia odbyły się zawody w kategorii: profesjonaliści, a 19 kwietnia - w kategorii: juniorzy.
Organizatorem konkursu jest Nestle Polska, a partnerem strategicznym - MAKRO Cash & Carry. Celem konkursu jest wyróżnienie i promowanie talentów kulinarnych zarówno wśród osób zajmujących się sztuką kulinarną zawodowo, jak i młodych adeptów tej sztuki, dopiero zdobywających wiedzę w tym zakresie.
Podczas półfinałów zawodnicy zaprezentowali przygotowanie dań własnego pomysłu zgłoszonych w eliminacjach do konkursu: przekąski zimnej oraz dania głównego. Jury, którego przewodniczącym był Grzegorz Kazubski - laureat Oskara Kulinarnego roku 2007 oraz menedżer MAKRO Centrum HoReCa, oceniło wygląd i aranżację potraw, dobór ich składników oraz walory smakowe. Nie bez znaczenia były też techniczne aspekty przygotowania potraw: czystość pracy, zużycie surowców, wygląd stanowiska pracy czy też profesjonalizm. Każdy zespół musiał wykonać zadanie konkursowe w ciągu 1 godz. 20 minut. Jury oceniało pracę zawodników stosując międzynarodowe zasady punktacji.
„Nasza Olimpiada Smaku wpisała się w kalendarz najważniejszych wydarzeń w branży gastronomicznej. Jest ona doskonałą okazją dla uczniów szkół gastronomicznych do sprawdzenia i zaprezentowania dotychczasowych umiejętności, a dla profesjonalistów szansą zdobycia większego prestiżu w branży. Dla wszystkich uczestników jest też okazją do doskonalenia swoich umiejętności w sztuce kulinarnej" - powiedział Grzegorz Kazubski - przewodniczący jury.
W kategorii „juniorzy" do finałów zakwalifikowały się następujące zespoły:
1. Łukasz Partyka i Angelika Olejnik - Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
2. Rafał Szarek i Tomasz Sikorski - ZSE im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim
3. Konrad Kura i Piotr Saletnik - Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie
4. Iwona Turska i Katrzyna Sara - Zespół Szkół Licealnych i Technicznych im. Jana Pawła II w Wojniczu
5. Piotr Czajkowicz i Mateusz Grządzielski - Zespół Szkół Nr 7 w Tychach
6. Łukasz Pietrzak i Bogusław Sabat - Zespół Szkół Nr 1 im. Karola Adamieckiego w Sanoku
W kategorii „profesjonaliści" do finałów zakwalifikowały się następujące zespoły:
1. Dawid Pobuta i Paweł Krawczyk - Hotel Radisson SAS - Wrocław
2. Łukasz Pacewicz i Karol Kruk - Club Foksal 19 - Warszawa
3. Karol Łukomski i Grzegorz Kościołek - ATHINA Karol Łukomski - Wrocław
4. Tomasz Kiełbasa i Andrzej Stabrawa - Hotel Liburnia - Cieszyn
5. Maciej Kopczyński i Rafał Włudyka - Hotel Andel's - Kraków
6. Paweł Ussorowski i Marcin Przytuła - Restauracja Litworowy Staw - Białka Tatrzańska
Finał Olimpiady odbędzie się w MAKRO Centrum HoReCa w Warszawie w dniach 20-21 czerwca 2008 r. Finaliści walczyć będą o bardzo atrakcyjne nagrody, które zostaną przyznane nie tylko samym laureatom, ale i reprezentowanym przez nich lokalom gastronomicznym oraz szkołom. I tak zwycięzcy w kategorii: profesjonaliści otrzymają samochody osobowe oraz nagrody pieniężne, zdobywcy drugiego miejsca otrzymają bony towarowe na zakupy w hurtowni MAKRO Cash & Carry o wartości 15 tys. zł brutto i nagrody pieniężne, a za trzecie miejsce finaliści otrzymają bony towarowe o wartości 2 500 zł brutto na zakupy w MAKRO oraz nagrody pieniężne. Lokale gastronomiczne reprezentowane przez zdobywców pierwszych trzech miejsc również otrzymają bony towarowe na zakupy w MAKRO.
Z kolei juniorzy otrzymają za zajęcie 1. miejsca - skutery, 2. miejsca - notebooki, a
3. miejsca - palmtopy z nawigacją. Szkoły gastronomiczne reprezentowane przez zwycięzców pierwszych trzech miejsc otrzymają bony towarowe na zakupy w MAKRO. Nagrody otrzymają także nauczyciele, którzy przygotowali finalistów do konkursu.
MAKRO Cash & Carry jest liderem w branży samoobsługowego handlu hurtowego. Oprócz kompleksowego zaopatrzenia firm oferuje również rozwiązania biznesowe wspierające działalność swoich klientów. Specjalizuje się w dystrybucji świeżej żywności, upowszechnia użyteczne metody zachowania łańcucha chłodniczego wśród klientów i pomaga im w zrozumieniu prawa żywnościowego.
W Polsce MAKRO Cash & Carry posiada 27 hal. Łączna powierzchnia sprzedaży hurtowej wynosi ponad 253 000 m2. MAKRO Cash & Carry zatrudnia w Polsce 7480 osób. Więcej informacji na file://www.makro.pl/.
tagi: Olimpiada smaku ,
Jak wynika z najnowszego raportu firmy technologicznej...
Dzięki podpisanej z Axpo Polska umowie route-to-market sklepy...
Lidl jako pierwsza sieć handlowa zamontowała butelkomaty we...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...
Inwestycje w maszyny i wyższa sprzedaż...
Eksperci zapowiadają, że nowe przepisy TFR i MiCA...
W ubiegłym roku uchwalono 14 tys. stron nowego prawa....