Kategorie produktów

Czas na syropy

Środa, 15 października 2014 Autor: Monika Książek , HURT & DETAL Nr 10 (104) / 2014 (Październik)
Wraz z porą jesienno-zimową półki sklepowe zapełniają się produktami, które podane na ciepło rozgrzewają, posiadają bogaty owocowy smak oraz wzbogacone są witaminami. To właśnie syropy są poszukiwane przez klientów wraz z nadejściem jesieni. Dla detalisty oznacza to kategorię "must have"! Jakie syropy oraz nowości oferują producenci? Które z nich już przypadły do gustu konsumentom, a które mają szansę zostać hitami sprzedażowymi?


Rynek syropów z roku na rok rośnie. Według badań instytutu GfK Polonia, konsumenci na syropy owocowe w ciągu 2013 roku wydali łącznie 311 mln zł. Jak się okazuje, od lat niezastąpiony jest smak malinowy, który cieszy się największą popularnością. Konsumenci przeważnie używają syropów do rozcieńczania z wodą, bądź jako dodatek do gorącej herbaty tworząc napój rozgrzewający.

Na każdą porę

Maria Kwitek, ekspedientka w sklepie „Leoś” w Białej Podlaskiej informuje, że „Herbapol jest to podstawa, która niezależnie od pory roku dobrze się sprzedaje”. Jest to marka znana wśród konsumentów i lubiana, zachwyca smakiem oraz nowościami. Pod tą marką są dostępne zarówno tradycyjne smaki, np: malina, truskawka, wiśnia, jak i smaki z dodatkami, np: malina i witaminy, malina z kwiatem lipy i miodem, żurawina z acerolą oraz syropy funkcjonalne, np: balans i wyciszenie, odporność i ochrona, wzmocnienie i witalność. Tej zimy nie zabraknie także nowości przygotowanych przez producenta w edycji limitowanej „Zimowy sekret”.  Pod tą nazwą kryją się rozgrzewające syropy: Pieczone Jabłko z Cynamonem, Grzaniec ze Śliwką oraz Imbir. Producent poleca przygotowanie z nich pysznych zimowych napojów oraz jako dodatek do gorącej herbaty lub kawy. Niezastąpione w przygotowaniu grzańca na bazie wina i piwa. Nadadzą również wyjątkowy, owocowo-korzenny aromat zimowym wypiekom, deserom i słodkim daniom. Innymi markami dostępnymi w sklepie w Białej Podlaskiej wśród syropów jest Łowicz (Agros-Nova), Cymes oraz Paola (Hoop Polska).  Zarówno Łowicz, Herbapol, jak i inne marki dbają o użyteczność produktu zapewniając korek niekapek. Syropy w tym sklepie rotują przez cały rok. Maria Kwitek dodaje, że latem pojawiają się na półkach odświeżające smaki do rozcieńczania z wodą, zimą z kolei królują smaki z lipą czy maliną – zdrowotne, jako dodatek do herbaty. Obecnie asortyment przygotowany już jest pod kątem sezonu jesienno-zimowego, więc ze smakami prozdrowotnymi na czele. Bo przecież każdy zna babciny i niezawodny sposób na przeziębienie – gorąca herbata z sokiem malinowym.

 

Sprzedaż rośnie wraz z ochłodzeniem

 

Agnieszka Stefaniuk, kierownik w sklepie Stefex w Białej Podlaskiej przyznaje, że syropy osiągają wzrost sprzedaży wraz z ochłodzeniem. Wśród marek syropów najlepiej sprzedających się pani Agnieszka wymienia Herbapol i Łowicz (Agros-Nova). Jeśli chodzi o produkty Łowicz (Agros-Nova) ciekawą propozycją na chłodniejsze dni są syropy prozdrowotne: aronia, czarny bez, dzika róża, jagoda, malina z kompleksem witamin oraz pędy sosny. Pędy sosny – wspomagają układ oddechowy, dzika róża – wspomaga układ odpornościowy, aronia – zwalcza wolne rodniki. Wśród klasycznych – szeroki wybór syropów owocowych:  cytryna, czarna porzeczka, pomarańcza, żurawina, malina z cytryną, itp.  Agnieszka Stefaniuk zauważa, że klienci - głównie kobiety - coraz częściej zwracają uwagę na etykiety produktów, sprawdzając skład czy zastosowanie produktu. „Ważne jest zatem, aby ta kategoria była umieszczona w miejscu dostępnym dla klientów” – dodaje detalistka.

Nie tylko z napojami

„Klienci, którzy przychodzą do mojego sklepu po coś do picia, często decydują się na syrop, który łączą z wodą mineralną”– mówi Irena Gomułka, ekspedientka w sklepie Mars w Międzyrzecu Podlaskim. Ale przecież syrop idealnie pasuje także do budyniu, kisielu, lodów, naleśników czy ulubionego drinka. Wszystko tak naprawdę zależy od wyobraźni.

W sklepie tym dostępne są między innymi syropy producenta Hoop Polska pod marką Paola. Marka ta posiada w swojej ofercie wiele smaków owocowych, jak również z dodatkami, m.in: gruszka, pomarańcza, brzoskwinia czy malina z melisą. Producent poleca spożycie syropów nie tylko do sporządzania napoi ale również jako dodatek do obiadu czy deseru. Na półkach w sklepie Marsdostępne są także syropy Herbapol oraz Gellwe, o smakach tradycyjnych takich jak malina, wiśnia, truskawka, który poleca wykorzystanie swoich syropów także do wypieków czy deserów. Irena Gomułka potwierdza wzmożoną sprzedaż syropów w okresie zimowym, ze skupieniem preferencji na smak malinowy.

Na rynku pod nazwą Słoneczne Owoce oferuje swoje produkty Cymes. Producent proponuje przygotowywanie napojów i deserów na bazie syropów. Syropy barmańskie są proponowane do kawy i koktajli. Smaki syropów to między innymi różne warianty maliny z dodatkami, a także aronia, pomarańcza, wiśnia czy truskawka.

Produkty firmy Excellence konsumenci mogli poznać pod markami własnymi, teraz producent promuje własny brand. Excellence posiada w swojej ofercie między innymi syropy „Duet” – dwa syropy w oddzielnych butelkach połączone w jeden produkt. W portfolio znajdują się produkty zarówno w butelkach, jak i puszkach, a także saszetkach. Oprócz tradycyjnych smaków dostępne są również: grenadina, curacao blue, jeżyna, limonka czy czekolada, a także syropy funkcjonalne.

Firma Premium Rosa to soki i syropy prozdrowotne. Oferta dotycząca syropów to smaki: malina, aronia, czarny bez, żurawina, dzika róża i malina, a wszystkie o obniżonej zawartości cukru. Dodatkowo producent zaznacza brak konserwantów, sztucznych barwników oraz aromatów. 

Kolejnym producentem syropów na rynku jest Tata Global, którego soki na rynku dostępne są pod marką Vitax. W ofercie tego producenta także nie brakuje jesienno-zimowych propozycji: malina i cytryna, żurawina i malina, malina i lipa, malina i dzika róża a także wiśnia i truskawka. Producent podkreśla esencję smaku i słodyczy uzyskaną ze starannie dobranych owoców wzbogacającą każdą owocową fantazję.

Polska Róża w swojej ofercie posiada syropy bez konserwantów: kulinarne oraz odżywcze. Te pierwsze posiadają szeroki wybór smaków m. in. różany, jagodowy, z płatków róży, aroniowy, z czerwonej porzeczki. Syropy odżywcze mają mniejszą zawartość cukru i są porównywane do soków tradycyjnie robionych w domach, dostępne w smakach: żurawinowym, z czarnego bzu, różano-malinowym, jagodowym, aroniowym.

Detaliści mają szeroki wybór wśród marek i nowości na zbliżającą się jesienno-zimową porę. Powinni więc już dziś wyposażyć półki sklepowe o tak wartościowe produkty jakimi są syropy!

tagi: syropy , owoce , zima , jesień , rynek ,