„Żywność tradycyjną na tle innych produktów spożywczych, dostępnych na półkach sklepowych, wyróżnia przede wszystkim brak konserwantów oraz sztucznych barwników. Jeżeli dodamy do tego tradycyjne metody produkcji oraz naturalne składniki to wybór takiej żywności z punktu widzenia dietetyczno-żywieniowego jest jak najbardziej uzasadniony” – mówi mgr inż. Aneta Łańcuchowska, główny dietetyk w Poradni Dietetycznej „hälsa”.
Pozbawione konserwantów produkty tradycyjne cieszą się sympatią klientów. Według badania przeprowadzonego w sierpniu br., TNS Polska dla sieci sklepów Freshmarket pt. ”Preferencje zakupowe w sklepach spożywczych” kupujący sięgają po nie, bo mają lepszy, ciekawszy smak. 59 proc. badanych kupowałoby je częściej, gdyby były bardziej dostępne. Dlatego od niedawna w sklepach Freshmarket można kupić m.in.: konfiturę z czarnego bzu – doskonały dodatek do przekąsek i wypieków, sok malinowy, idealnie pasujący do herbaty, naturalny miód, ręcznie robione krówki oleje lniane i dyniowe oraz pochodzące z polskich lasów marynowane grzyby.
Wszyscy Freshlovers, którzy kochają jeść świeżo i zdrowo znajdą na stronie www.freshmarket.pl proste i smaczne potrawy, uwzględniające warzywa, owoce, świeże mięso oraz produkty tradycyjne. Dzięki specjalnej mapie można odnaleźć produkty dostępne w każdym regionie Polski: http://freshmarket.pl/produkty-lokalne