Z rynku FMCG

Smaczny pomysł na wieczór

Wtorek, 05 sierpnia 2014
Telefon. Znajomi zapowiedzieli się na wieczór? Teściowie chcą wpaść na kolację? Jak przyrządzić szybki, ale jednocześnie niebanalny poczęstunek, który pozwoli wykorzystać sezonowe warzywa, zaskoczy gości, ale nie będzie czasochłonny?
 
Warto skorzystać z gotowych przepisów. Jednak kreatywność w kuchni daje dużo satysfakcji, dlatego własne interpretacje są jak najbardziej wskazane. Dając więc upust swojej wyobraźni bawmy się w kuchni smakiem.

Jeśli jednak brakuje pomysłu, a goście są tuż, tuż, Barilla podpowiada jak szybko wyczarować  w kuchni prawdziwą włoską ucztę, która świetnie nadaje się na letnie wieczory i może stanowić doskonałą, kulinarną inspirację:

Zapiekane Tagliatelle Barilla z cukinią, marchwią i pomidorkami koktajlowymi w kremie z sera gorgonzola

Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: średni

Składniki:

- 100g pomidorków koktajlowych
- 60g sera gorgonzola w kremie
- 60g mleka pełnotłustego
- 30g parmezanu
- 20g masła
- 2 marchewki
- 2 cukinie
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

1) Kroimy w paski cukinię i marchew, następnie obieramy ze skórki pomidorki i również kroimy je w paski.

2) Makaron Tagliatelle Barilla parzymy przez połowę czasu przeznaczonego do ich ugotowania, odcedzamy  i schładzamy na blasze, dodając troszkę oliwy. Smarujemy masłem 4 foremki aluminiowe lub ceramiczne.

3) Na patelni podgrzewamy na pozostałym maśle cukinię i marchew, solimy i dodajemy pieprzu do smaku, następnie smażymy przez około 4 minuty. Dodajemy pomidorki, smażąc przez kolejne 3 minuty i zdejmujemy je z ognia.

4) Roztapiamy w mleku ser gorgonzola, doprawiamy solą i pieprzem.

5) Makaron łączymy z sosem pomidorowym, cukinią i marchewką, wypełniamy nim foremki, posypujemy tartym parmezanem i wstawiamy do piekarnika w temperaturze 180°C, na około 5 minut. Rozprowadzamy cienką warstwę sosu gorgonzola na talerzu, a na środku umieszczamy makaron.

tagi: Barilla , makaron ,