Warto skorzystać z gotowych przepisów. Jednak kreatywność w kuchni daje dużo satysfakcji, dlatego własne interpretacje są jak najbardziej wskazane. Dając więc upust swojej wyobraźni bawmy się w kuchni smakiem.
Jeśli jednak brakuje pomysłu, a goście są tuż, tuż, Barilla podpowiada jak szybko wyczarować w kuchni prawdziwą włoską ucztę, która świetnie nadaje się na letnie wieczory i może stanowić doskonałą, kulinarną inspirację:
Zapiekane Tagliatelle Barilla z cukinią, marchwią i pomidorkami koktajlowymi w kremie z sera gorgonzola
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: średni
Składniki:
- 100g pomidorków koktajlowych
- 60g sera gorgonzola w kremie
- 60g mleka pełnotłustego
- 30g parmezanu
- 20g masła
- 2 marchewki
- 2 cukinie
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
1) Kroimy w paski cukinię i marchew, następnie obieramy ze skórki pomidorki i również kroimy je w paski.
2) Makaron Tagliatelle Barilla parzymy przez połowę czasu przeznaczonego do ich ugotowania, odcedzamy i schładzamy na blasze, dodając troszkę oliwy. Smarujemy masłem 4 foremki aluminiowe lub ceramiczne.
3) Na patelni podgrzewamy na pozostałym maśle cukinię i marchew, solimy i dodajemy pieprzu do smaku, następnie smażymy przez około 4 minuty. Dodajemy pomidorki, smażąc przez kolejne 3 minuty i zdejmujemy je z ognia.
4) Roztapiamy w mleku ser gorgonzola, doprawiamy solą i pieprzem.
5) Makaron łączymy z sosem pomidorowym, cukinią i marchewką, wypełniamy nim foremki, posypujemy tartym parmezanem i wstawiamy do piekarnika w temperaturze 180°C, na około 5 minut. Rozprowadzamy cienką warstwę sosu gorgonzola na talerzu, a na środku umieszczamy makaron.