Wiadomości

Certyfikat „Doceń polskie” dla Palmy z Kruszwicy

Wtorek, 22 lipca 2014 Autor: Monika Dawiec,
Palma z Kruszwicy produkowana przez ZT „KRUSZWICA” to jeden z artykułów spożywczych, które zdobyły certyfikat programu podczas XIII audytu zorganizowanego w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''.

Certyfikacja miała miejsce 9 lipca w Krakowie. Tego dnia Loża Ekspertów programu oceniła wszystkie zgłoszone artykuły spożywcze i wyróżniła te z z nich, które cechują się doskonałym smakiem, odpowiednim wyglądem i adekwatną do jakości ceną. Do audytu zakwalifikowano tylko żywność posiadającą tzw. polski akcent - produkowaną z rodzimych składników, wg tradycyjnej receptury lub na terenie naszego kraju. 

Każdy ekspert przyznał wyrobom punkty w skali 1-10 za wymienione atrybuty (smak, wygląd, stosunek jakości produktu do jego ceny). Margaryna z oferty ZT KRUSZWICA zdobyła maksymalną liczbę punktów, dzięki czemu otrzymała nie tylko certyfikat Doceń polskie, lecz także tytuł TOP PRODUKT. Miano to jest zarezerwowane dla wyrobów najwyższej jakości, którym jurorzy przyznali same 10. 

Loży Ekspertów przewodniczył Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel Fundacji Klubu Szefów Kuchni, autor wielu przewodników kulinarnych. W komisji oceniającej żywność zasiadają wyłącznie osoby z długoletnim doświadczeniem w branży spożywczej. Jednym z członków Loży jest przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warto przypomnieć, że patronat honorowy nad programem Doceń polskie sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

„Godło programu to dla konsumentów jednoznaczna wskazówka; dowód, że nagrodzony nim wyrób został sprawdzony przez ekspertów, uzyskał ich pozytywną opinię, a przez to jest wart uwagi” – podkreśla Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego Doceń polskie. „Program ''Doceń polskie'' ma charakter ogólnopolski, wyróżnienie pozwala więc zaistnieć firmie również w świadomości konsumentów spoza regionu, na terenie którego producent ma swoją siedzibę. Przez najbliższe 24 miesiące, bo na taki okres przyznawane są certyfikaty, wytwórca nagrodzonej żywności będzie mógł ją promować znakiem ''Doceń polskie'', do firmy należy decyzja w jaki sposób wykorzysta możliwości wiążące się z posiadaniem certyfikatu programu” – dodaje M. Bielski. 

Palma z Kruszwicy to siódmy produkt z oferty ZT KRUSZWICA, który zdobył certyfikat Doceń polskie. W trakcie poprzednich audytów Loża wyróżniła aż sześć olejów marki Kujawski. Godło programu oraz tytuły TOP PRODUKT otrzymały: Kujawski 3 Ziarna, Kujawski z Pierwszego Tłoczenia, Kujawski z Czosnkiem,  Kujawski z Bazylią, Kujawski z Czosnkiem i Bazylią oraz Kujawski z Pomidorami, Czosnkiem i Bazylią. 

tagi: Doceń Polskie , certyfikat , ZT Kruszwica , Palma , margaryna ,