Czytelnia

Zupa szczawiowa z groszkiem

Poniedziałek, 14 lipca 2014 Autor: Maja Święcka,
Zupa szczawiowa z groszkiem, czyli letnie smaki na talerzu.
Składniki:
•    warzywa (cebula, seler, pietruszka, 2 marchewki, kawałek włoskiej kapusty)
•    liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz
•    oliwa z oliwy
•    2 słoiczki szczawiu konserwowego Firma Bracia Urbanek
•    1 szklanka świeżego groszku zielonego
•    śmietana
 
Przygotowanie. Warzywa obieramy i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim w osolonej wodzie pod przykryciem ok. 20 minut. Dodajemy świeży groszek i gotujemy jeszcze 10 minut. Przecedzamy. Groszek wrzucamy z powrotem do zupy, resztę warzyw odkładamy. Do zupy wlewamy szczaw konserwowy i gotujemy całość kolejne 10 minut. Zabielamy śmietaną i podajemy na stół.

tagi: zupa , szczaw , groszek , Urbanek , Firma Bracia Urbanek ,