Wiadomości

Sebastian Kornacki Mistrzem Wołowiny

Czwartek, 03 kwietnia 2014 Autor: Monika Dawiec,
Finał największego w Polsce tematycznego konkursu kulinarnego już za nami! Dobra wołowina z certyfikatem jakości QMP była tematem przewodnim prestiżowego konkursu kulinarnego dla profesjonalistów, którzy w ostatnich miesiącach walczyli o tytuł „Mistrza wołowiny” oraz cenne nagrody pieniężne. 28 marca b.r. w trakcie Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EUROGASTRO 2014 odbył się wielki Finał podczas, którego spośród szóstki finalistów wyłoniono trójkę zwycięzców konkursu.


Polska wołowina wysokiej jakości cieszy się coraz większą popularnością wśród szefów kuchni i pasjonatów gotowania. Aby poszerzać krąg odbiorców tego znakomitego mięsa Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC) i przy wsparciu Makro Cash & Carry zorganizowało konkurs „Polska wołowina, wołowina z przyszłością”. Do konkursu zaproszeni zostali szefowie kuchni, kucharze oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Za prawidłowy przebieg konkursu odpowiadał Grzegorz Kazubski, honorowy Prezes OSSKIC, manager w Makro HoReCa Center, Customer Management Department Makro Cash and Carry Polska S.A. Uczestników na każdym etapie oceniało profesjonalne jury, w którego skład weszli najlepsi kucharze w Polsce. O wysokiej randze konkursu świadczy również fakt, iż był on prowadzony zgodnie z międzynarodowymi standardami World Association of Chefs Societies (WACS). 

Do udziału w pierwszej edycji konkursu „Polska wołowina, wołowina z przyszłością” zgłosiło się kilkudziesięciu utalentowanych kucharzy. Starli się oni w kilku etapach, w trakcie których zaprezentowali swój kunszt kulinarny przed gronem wysokiej klasy profesjonalistów. Zadanie polegało na przygotowaniu przekąsek oraz dań głównych z wykorzystaniem obowiązkowych produktów konkursowych - zrazowej dolnej i górnej, łopatki, krzyżowej, żeberek, szpondra oraz rozbratla.

„Obowiązkowe produkty konkursowe nie zostały wybrane przypadkiem – poprzez taką selekcję elementów tuszy, chcieliśmy pokazać, że kulinarny sukces można osiągnąć korzystając nie tylko 
z polędwicy czy antrykotu. Jednak należy pamiętać, że kluczem do sukcesu jest przede wszystkim zastosowanie wysokiej jakości mięsa, takiego jak te, które gwarantuje certyfikat QMP Dobra Wołowina®” – wyjaśnia Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Poziom konkursu był bardzo wysoki. Uczestnicy w kolejnych etapach coraz lepiej radzili sobie z tematem. Zacięta walka zaczęła się już na etapie półfinału gdzie z czternastu półfinalistów wybranych zostało sześciu finalistów: Mariusza Kukwę, Marka Hejnowicza, Jana Grudniewskiego, Łukasza Boreczka, Katarzynę Woszczyk oraz Sebastiana Kornackiego. W finale poziom był wyrównany, a o zwycięstwie zadecydowały nieznaczne różnice w ilości zdobytych punktów. Pierwsze miejsce, tytuł „Mistrza wołowiny” i 10.000zł zdobył Sebastian Kornacki pracujący w Hotelu Double Tree by Hilton w Warszawie. Drugie miejsce i 6.000zł zajęła młoda, bardzo utalentowana, pochodząca z Łodzi Katarzyna Woszczyk pracująca w restauracji „Strefa Smaków”. Trzecie miejsce i 4.000zł zdobył Łukasz Boreczek z restauracji "Biesy" Piwnica Restauracyjna w Lublinie. 

Największą popularnością wśród uczestników konkursu cieszyły się krzyżowa, zrazowa górna, żebra oraz rozbratel. Zwycięzca konkursu zachwycił wszystkich fantastyczną przystawką wykonaną ze zrazowej górnej w stylu tajskim z mango i ogórkiem oraz sezamowym jogurtem. Mięso pokrojone w cienkie plastry a’la carpaccio dosłownie rozpływało się w ustach. Sam laureat nagrody głównej przyznał, że przygotowując się do konkursu robił wiele prób na różnych mięsach, ale wołowina QMP wypadła na ich tle bezkonkurencyjnie i z pewnością może polecić to mięso jako wołowinę bardzo wysokiej jakości.

Konkurs był wielkim sukcesem na wielu polach. Udowodniono bezsprzecznie wszechstronne możliwości wykorzystania różnych elementów wołowych pod warunkiem, że mięso ma wysoką jakość. Młodzi kucharze stworzyli wiele fantastycznych dań i sami byli zaskoczeni efektem ponieważ nie pracowali wcześniej z taką wołowiną. Popularyzowanie zastosowań kulinarnych mniej oczywistych elementów wołowych w takiej formie z pewnością rzuciło nowe światło na wołowinę w polskiej gastronomii. Organizatorzy zachęceni sukcesem myślą już o organizacji kolejnych edycji konkursu.

 

tagi: Wołowina , QMP , Jerzy Wierzbicki , mistrz wołowiny , Sebastian Kornacki ,