Tłuszcz dla zdrowia… i figury
Przełom zimy i wiosny to zazwyczaj szczyt sezonu dla siłowni i klubów fitness. Po zimowej dyspensie wiele osób podejmuje decyzję o zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów, które pojawiły się w ostatnich miesiącach. Do osiągnięcia wymarzonej sylwetki najczęściej wystarczy zmiana diety oraz odpowiedni wysiłek fizyczny. Niestety niektórzy wybierają bardziej drastyczne metody, które z pozoru szybciej dają widoczne efekty, ale w konsekwencji skutkują wyczerpaniem i chorobą. – „Całkowite wyeliminowanie z codziennej diety tłuszczy, może radykalnie wpłynąć na pogorszenie naszej formy, samopoczucia i zdrowia” – przestrzega dietetyk Iwona Gryszkin z Kliniki Diety Gryszkin. – „W pierwszej kolejności należy poznać różne rodzaje tłuszczów obecnych w naszej diecie, a następnie ograniczyć spożywanie tych złych. Warto przy tym zasięgnąć porady specjalisty od żywienia, który pomoże nam w opracowaniu jadłospisu dostosowanego do naszego wieku, formy, trybu życia i potrzeb energetycznych. Należy zatem nie tyle rezygnować ze spożywania tłuszczów, ale skupić się na odpowiednim ich doborze. Dzięki temu możliwe będzie zarówno uzyskanie czy utrzymanie smukłej sylwetki, jak i zapewnienie organizmowi składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania – także w zakresie przemiany materii, tak istotnej z punktu widzenia prawidłowej masy ciała”.
Nienasycone znaczy zdrowe
Prawidłowo skomponowana pod kątem tłuszczów dieta powinna być bogata w wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Należy przy tym ograniczyć spożywanie niezdrowych izomerów trans (powstających w procesie utwardzania olejów roślinnych) oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, które są jednym z głównych składników tłuszczów zwierzęcych. Jedne i drugie powodują wzrost stężenia tzw. złego cholesterolu, przyczyniając się do wzrostu ryzyka powstawania chorób układu krążenia. – „Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle pożądane w codziennej diecie, ponieważ nasz organizm nie potrafi ich sam wyprodukować, a ich wpływ na jego prawidłowe funkcjonowanie jest niebagatelny” – zauważa dietetyk Iwona Gryszkin. – „Odpowiadają one między innymi za obniżanie złego cholesterolu LDL, odgrywają ważną rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, wspomagają układ nerwowy, poprawiają pracę serca i przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, mają działanie antydepresyjne, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci”. Do najważniejszych nienasyconych kwasów tłuszczowych należą kwasy Omega 3 oraz Omega 6. Gdzie zatem szukać tych najlepszych? Kwasy Omega 3 znajdziemy przede wszystkim w rybach czy siemieniu lnianych, Omega 6 natomiast m.in. w rzepaku. O ile jednak często pamiętamy o tym, że ryby są zdrowe i powinny mieć odpowiednie miejsce w jadłospisie, o tyle przy wyborze np. oleju nie zawsze zastanawiamy się nad jego wartościami odżywczymi. – „Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe olej rzepakowy powinien mieć stałe miejsce w każdej kuchni, gdyż jest on doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Warto przy tym dokładnie czytać skład produktu, po który sięgamy, gdyż istotna jest nie tylko procentowa zawartość kwasów, ale również ich proporcja” – podpowiada dietetyk Iwona Gryszkin. – „Idealny stosunek kwasów tłuszczowych Omega 6 do Omega 3, z punktu widzenia żywieniowych potrzeb człowieka, wynosi 2:1. Taką proporcję znaleźć można m.in. w oleju rzepakowym marki Rapso, który posiada ponad 30% złożonych kwasów nienasyconych. Co więcej – na 100 gramów oleju rzepakowego Rapso przypada aż 30 mg naturalnej witaminy E, która często, ze względu na swoje właściwości, nazywana jest witaminą młodości. Na próżno szukać w innych olejach roślinnych tak korzystnych relacji kwasów nienasyconych jak ma to miejsce w składzie oleju rzepakowego. Co ważne – ma on więcej kwasów Omega 3 niż tak popularna oliwa z oliwek! Jednak olej olejowi nierówny, co zauważyć można chociażby po lekturze opakowań kilku różnych produktów dostępnych w sklepach. Najlepiej sięgnąć po ten wysokiej jakości, którego zarówno skład, jak i sposób produkcji pozwalają mieć poczucie, że spożywamy produkt zdrowy i niezwykle odżywczy, a przy tym nieskazitelnie czysty. Olej rzepakowy marki Rapso pozyskiwany jest na drodze delikatnego tłoczenia na ciepło bez ekstrakcji za pomocą środków chemicznych. Oczyszczanie oleju z wody, zanieczyszczeń i substancji powodujących zmętnienie odbywa się przy pomocy, opracowanego przez firmę Vog, procesu destylacji, który wyklucza użycie sztucznych dodatków.
Dzięki temu olej Rapso ma wyższą temperaturę dymienia i może być stosowany zarówno do celów zimnej , jak i gorącej kuchni. Tłuszcze są nieodzownym elementem zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Jednak, aby była ona taka w rzeczywistości, należy zwracać szczególną uwagę na to, jakie tłuszcze spożywamy. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczone olej rzepakowy marki Rapso stanowi zdrowy, niezwykle wartościowy i smaczny dodatek do codziennych potraw, dostarczając przy tym ważnych kwasów Omega 3 oraz Omega 6. Jest również świetną odpowiedzią na potrzeby osób dbających o nienaganną sylwetkę.