Likier Chambord przepełniony jest aromatyczną, owocową nutą czarnych jeżyn. Niezapomniany smak, aksamitna konsystencja, wyjątkowy aromat w połączeniu ze szlachetną barwą idealnie podkreślą smak, zapach oraz wygląd naszych potraw. Każda kropla likieru może stanowić idealne dopełnienie tego wyjątkowego wieczoru.
Przystawka:
Morelowy Chambord Brie
Składniki:
• 1 okrągły ser Brie
• 1 szklanki suszonych moreli
• 1 zielonego jabłka
• 2 łyżki siekanych orzechów*
• 1 łyżeczki soku z cytryny
• 1 szklanki soku pomarańczowego
• 1 szklanki likieru Chambord
• 2 łyżki cukru
*najlepsze będą orzechy pekana, ale można wykorzystać również orzechy włoskie
Przygotowanie:
Obierz i pokrój w kostkę słodko-kwaśne jabłko. Wrzuć na patelnię wszystkie składniki poza Brie. Smaż je na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos zgęstnieje, a owoce zrobią się miękkie odstaw je do ostygnięcia.
Brie rozetnij na pół, tak by powstały dwie warstwy. Rozsmaruj pomiędzy nimi nadzienie.
Piecz w temperaturze 180° C przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Danie skrop likierem Chambord®. Najlepiej smakuje podane z krakersami lub grzankami.
Danie Główne:
Słodko – ostre krewetki
Składniki:
• 16 dużych krewetek
• 1 duża papryczka Jalapeno
• 1 łyżeczka mielonego czosnku
• 120-150ml oliwy z oliwek
• 75ml likieru Chambord®
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć czosnek. Lekko podsmaż, aż się zarumieni. Dodaj pokrojoną w plasterki papryczkę Jalapeno i smaż na wolnym ogniu. Oczyść krewetki i wrzuć je na rozgrzany tłuszcz. Smaż je na wolnym ogniu, dopóki się nie zarumienią.
Do pozostałego po smażeniu wywaru dodaj likier Chambord. Po zagotowaniu, zmniejsz ogień. Na każdym talerzu umieść po 8 krewetek i polej je sosem. Podawaj z bagietką.
Deser:
Chambord Tiramisu
Składniki na maliny:
• 1 szklanka jeżyn lub malin
• 1 łyżka likieru Chambord®
• 1 łyżka soku pomarańczowego
Składniki na tiramisu:
• 2 szklanki przestudzonego espresso
• 10 łyżek likieru Chambord®
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 2 opakowania paluszków biszkoptowych
• 240g serka mascarpone
• 250ml bitej śmietany
• 1 tabliczka czekolady ( 53% kakao)
• 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Jeżyny (lub maliny) zalej łyżką likieru Chambord®, dodaj sok pomarańczowy. Oprósz całość cukrem i odstaw do lodówki na kilka godzin. Od czasu do czasu zamieszaj owoce.
Do miski wlej przestudzoną kawę, likier Chambord oraz ekstrakt waniliowy. Zamieszaj. W naparze kawowym zanurzaj po kolei biszkopty. Wykorzystaj jedno opakowanie i wykładaj je od razu na dno miseczek, w których będziesz podawać deser.
W oddzielnej miseczce zmieszaj serek mascarpone, bitą śmietanę, wiórki czekoladowe i cukier. Zmiksuj składniki na jednolitą masę. Połowę powstałej masy przełóż do miseczek.
Na masie ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i ponownie przykryj warstwą masy serowej. Ostatnią warstwą ma być masa z mascarpone. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin. Przechowuj nie dłużej niż 24h. Przed podaniem udekoruj macerowanymi owocami i wiórkami czekolady.
Drink:
Kir Royale
Składniki:
• 15 ml Chambord Liqueur
• szampan top up
Do kieliszka typu flute wlej 15 ml Chamboard Liquer i dopełnij szampanem.
Odkryj unikalny charakter likieru Chambord, którego źródłem są jeżyny. Kompleksowy i zbalansowany smak tego królewskiego trunku idealnie komponuje się z wieloma potrawami i drinkami. Może być również doskonałą bazą do dalszych eksperymentów kulinarnych.