Masa makowa Bakalland z dodatkiem dorodnych bakalii będzie doskonałą bazą do świątecznych wypieków. Głównie do tradycyjnej, drożdżowej strucli z makiem, ale z powodzeniem można ją rozprowadzić na kruchym cieście, wypełnić świąteczne babeczki czy drożdżowe bułeczki. Dzięki makowym wypiekom, których intensywny aromat roznosi się po całym domu, święta zagoszczą w naszym progu.
Tajemnica doskonałej jakości masy makowej Bakalland kryje się w kilkukrotnie mielonym maku i niepowtarzalnym smaku. Bogactwo rodzynek, wyrazisty smak skórki pomarańczowej oraz dodatek miodu i aromatu migdałów tworzą idealną kompozycję. Warto również podkreślić, że masa makowa Bakalland nie zawiera konserwantów. Co więcej, jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza i błonnika.
Bakalland jest liderem rynku masy makowej w Polsce sezon świąteczny to wyjątkowy okres – to wtedy konsumenci najczęściej szukają produktów najwyższej jakości, które gwarantują udane wypieki, a jednocześnie są wygodne w użyciu i pozwalają zaoszczędzić tak cenny czas.
Masę makową Bakalland warto wykorzystywać do wypieków nie tylko w sezonie świątecznym. Oto jedna z naszych propozycji, która łączy w sobie słodki smak masy makowej oraz lekko kwaskowe wiśnie.
Babeczki makowe z wiśniami
• 400 g masy makowej Bakalland
• 3 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu
• 2 jajka w temperaturze pokojowej
• 1/3 szklanki mąki pszennej
• 1/2 szklanki rozmrożonych wiśni
Wiśnie rozmrażamy i odsączamy z soku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Do miski wykładamy masę makową i mieszamy ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajka ubijamy mikserem na gęstą pianę. Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy na minimalnych obrotach miksera przez chwilkę, do połączenia się składników. Następnie dodajemy masę makową ,I mieszamy delikatnie łyżką, tak aby nie połączyć całości na gładką masę tylko zostawić ciasto i masę trochę rozwarstwioną. Na koniec dodać wiśnie i zamieszać jeszcze raz delikatnie łyżką. Tak przygotowaną masę wykładamy do papilotek i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 min w temperaturze 180 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
tagi: masa makowa , Bakalland , święta , babeczki , ciasta , ciasto ,
Tchibo ogłosiło nową, globalną strategię klimatyczną...
Działalność Nestlé w Polsce wsparła utrzymanie 45,2 tys...
W pierwszym półroczu 2025 roku sieci handlowe w Polsce...
W obliczu narastających napięć geopolitycznych i...
To coraz istotniejszy klient dla sektora bankowego...
Instytucje kontrolujące stopniowo zmieniają swój charakter...
Bitcoin może kosztować nawet 200 tys. dolarów...
Potrzebne zachęty do dłuższej aktywności zawodowej...