Makowiec
Składniki na ciasto:
• Szklanka mleka
• 3 Szklanki mąki
• 60g masła
• 2 jajka
• 10g drożdży suchych
• ¼ szklanki cukru
• Kilka kropel aromatu waniliowego CYKORIA
• 1 cukier wanilinowy CYKORIA
• Puszka gotowej masy makowej
• 100g bakalii (rodzynki CYKORIA, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa)
• Szczypta soli
• 2-3 łyżki oleju
Składniki na lukier:
• 10 dag cukru pudru
• 3-4 łyżki soku z cytryny i 1 łyżka wody
Do ozdoby: ziarna maku.
Przygotowanie:
Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Po ok.10 minutach, kiedy rozczyn wyrośnie, dodajemy szczyptę soli, aromat śmietankowy, cukier wanilinowy, jajka oraz masło i mąkę. Całość zagniatamy lub miksujemy w malakserze. Zostawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nadając kształt prostokąta. Na jego powierzchni rozkładamy masę makową oraz bakalie i zawijamy w roladkę. Kładziemy na papierze do pieczenia i czekamy kolejne 15 minut, aż ciasto wyrośnie. Następnie smarujemy górną powierzchnię pędzlem, zanurzonym w oleju. Pieczemy w temp. 170stopni przez ok. 40-45 minut.
Przygotowujemy lukier. Wyciskamy sok z cytryny i przecedzamy go przez sitko a następnie mieszamy z wodą i podgrzewamy. Gorącą ciecz ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Jeszcze ciepły lukier wylewamy na ciasto, ozdabiając dodatkowo makowiec ziarnami maku.
Więcej pysznych przepisów w dziale CZYTELNIA
Tchibo ogłosiło nową, globalną strategię klimatyczną...
Działalność Nestlé w Polsce wsparła utrzymanie 45,2 tys...
W pierwszym półroczu 2025 roku sieci handlowe w Polsce...
W obliczu narastających napięć geopolitycznych i...
To coraz istotniejszy klient dla sektora bankowego...
Instytucje kontrolujące stopniowo zmieniają swój charakter...
Bitcoin może kosztować nawet 200 tys. dolarów...
Potrzebne zachęty do dłuższej aktywności zawodowej...