Kategorie produktów

Świąteczne gotowce

Poniedziałek, 25 listopada 2013 HURT & DETAL Nr 11 (93) / 2013 (Listopad)
Nie masz talentu kulinarnego i denerwujesz się, że nie zdążysz przygotować wszystkiego na świąteczny stół? Nie przejmuj się, nie musisz być doskonały! Ważne, że doskonale znają Twoje potrzeby producenci i właściciele sklepów. Teraz wszystko jest na sprzedaż.
Święta już za chwilę, a jeszcze trzeba kupić choinkę i prezenty, przygotować posiłki i wytrzepać dywany? Kiedy znaleźć czas na to wszystko mając małe dzieci i pracując do późna? Otóż wiele możemy sami sobie ułatwić. Wystarczy porosić o pomoc… teściową! Jeżeli jednak nie chcemy pokazywać swojej słabości wystarczy udać się do sklepu. Teraz wszystko jest na sprzedaż. Oczywiście oprócz ukochanej teściowej.
Tak więc na sklepowych półkach możemy wybierać spośród pierogów, krokietów, bigosów, barszczów, pasztecików i wielu innych gotowych smakołyków.

Przedświąteczna rotacja

W tygodniu przed Bożym Narodzeniem w sklepach małoformatowych skokowo rośnie liczba transakcji z zakupem dań mącznych chłodzonych i mrożonych. Jak przyznaje Hubert Hozyasz, ekspert z CMR, w 2012 roku bezpośrednio przed Wigilią klienci najczęściej wkładali do koszyków uszka z kapustą i grzybami, pierogi ruskie i pierogi z kapustą i grzybami. Kupowali też dania mączne z mięsem: pyzy, pierogi i krokiety.
„W grudniu 2012 najpopularniejszymi markami dań mącznych chłodzonych i mrożonych w handlu tradycyjnym były: U Jędrusia, Iglotex, Jawo, Virtu, Pudliszki” – mówi Hubert Hozyasz. Z analizy danych transakcyjnych wynika, że klienci często kupowali więcej niż jedno opakowanie na paragon. Średnia wartość transakcji wynosiła około 8 złotych. Biorąc pod uwagę, że w grudniu średnia wartość transakcji dla całego koszyka wynosiła około 13 złotych, pojawienie się na liście zakupowej dań gotowych miało istotne znaczenie dla wzrostu średniego wydatku klienta w sklepie małoformatowym.

Tylko zaufana marka

W ofercie dań gotowych w sklepie Justyny Kaminik znaleźć można pierogi – z mięsem, ruskie oraz z kapustą i grzybami, krokiety mięsne oraz grzybowe, paszteciki mięsne, uszka, dania w słoikach typu bigos, gołąbki czy klopsiki, flaki. „Tego typu dania są codzienną alternatywą dla osób nie mających czasu na gotowanie a chcących zjeść ciepły domowy posiłek” – mówi właścicielka sklepu w Szydłowcu. Dania gotowe to także gwarancja sukcesu kulinarnego dla mniej utalentowanych kucharzy, bo przecież nie każdy może być masterchefem.

„Obserwujemy zwiększoną sprzedaż dań gotowych w okresie Bożego Narodzenia. W natłoku świątecznych obowiązków często brakuje czasu na tak zwane lepienie pierogów. To zadanie czasochłonne, ale także wymagające umiejętności kulinarnych, które nie każdy posiada. Jeżeli klient zna konkretną markę i smakują mu produkty, które oferuje, z pewnością na świąteczny stół wybierze ten asortyment. Święta to czas kiedy nie ryzykujemy niesprawdzonych dań, dlatego też znany i zaufany producent jest najbezpieczniejszym wyborem. W ofercie naszego sklepu prym wiodą produkty dwóch marek – Virtu i Pudliszki, stawiamy bowiem na jakość i sprawdzonego producenta” – przyznaje pani Justyna.

Z każdym rokiem coraz chętniej sięgamy w sklepach po gotowe produkty na święta. Szukamy tradycyjnych smaków i stawiamy na sprawdzone produkty wysokiej jakości. A jakość i smak dań gotowych często nie odbiegają od tych robionych w domu, dlatego klienci zdobywają do nich zaufanie i nie boją się podawać ich na świątecznym stole. Najważniejszy jest czas, który oszczędzamy i przyjemność jaką możemy sprawić najbliższym. Naprawdę warto. Są przecież święta!

Monika Dawiec

tagi: produkty gotowe , fast food ,