Wiadomości

Eksport polskiej żywności wciąż rośnie

Poniedziałek, 25 listopada 2013 Autor: Monika Dawiec,
Od stycznia do września 2013 roku polskie firmy sprzedały za granicę towary rolno-spożywcze za 14,4 mld euro, czyli o 12,5 proc. więcej niż przed rokiem - informuje Rzeczpospolita. Co oznacza tak duży wzrost? A to, że w tym roku po raz kolejny padnie rekord w eksporcie żywności. W 2012 roku jego wartość sięgnęła 17,9 mld euro. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prognozuje, że w tym roku może ona wynieść 18,7 mld euro.

Zdaniem analityków ważnym czynnikiem, który miał wpływ na dotychczasowy wzrost eksportu, są konkurencyjne ceny polskich produktów, co jest istotne zwłaszcza w okresie recesji.
 
Jak informuje Rzeczpospolita dzięki naszym przewagom cenowym dobrze radzimy sobie nadal na rynku unijnym. Ministerstwo Rolnictwa podaje, że w ciągu trzech kwartałów tego roku przypadało na nie 78,1 proc. polskiego eksportu rolno-spożywczego. Sprzedaż do UE zwiększyła się w tym czasie o 13,5 proc. a do tzw. starej Unii poszła w górę o 13,9 proc. Największym rynkiem eksportowym pozostają Niemcy. W ciągu dziewięciu miesięcy tego roku sprzedaż żywności i surowców rolnych urosła tam o 17,9 proc.

tagi: eksport , żywność , Rzeczpospolita , rynek , ekonomia , wzrost ,