Od idei do bulionu w kostkach
Historia marki Knorr rozpoczęła się w roku 1838 w miejscowości Heilbronn w południowo-zachodnich Niemczech. To właśnie tam swoje kulinarne pomysły zaczął wprowadzać w życie Carl Heinrich Knorr. Jego zamierzeniem było stworzenie produktów łatwiejszych w przygotowaniu niż te dostępne tradycyjnie, zachowujących dobry smak i wysoką jakość, a jednocześnie nieodstraszających potencjalnych klientów zbyt wygórowaną ceną.
Pierwszym eksperymentem Carla Heinricha Knorra było suszenie i rozdrabnianie lokalnie uprawianej cykorii, którą później sprzedawano producentom kawy. Po udanym początku przyszedł czas na suszenie innych roślin, przede wszystkim sezonowych warzyw. Jak się okazało, produkty Knorr przyspieszały znacznie proces przygotowania dań końcowych, wzbogacając je w wyrazisty smak i aromat. Ponadto wykorzystywany w produkcji proces suszenia pozwalał zachowywać wartości odżywcze składników.
Przełomowym wydarzeniem w historii marki było tzw. „zapakowanie zupy” – w 1873 roku powstała kompozycja m.in. mąki, suszonych warzyw i grzybów. Kolejnym krokiem milowym było stworzenie w roku 1910 bulionu w kostkach. Niedługo potem zaczęła się jego masowa produkcja.
Produkty Knorr w Polsce
Produkty Knorr do Polski zawitały w 1932 roku. W fabryce w Poznaniu produkowane były koncentraty, płatki owsiane i przyprawy. Produkcję wstrzymały działania wojenne. Kolejną przeszkodą okazał się nowy ustrój, a wraz z nim nacjonalizacja przemysłu, która na kilka dziesięcioleci wykluczyła markę z polskiego rynku. Produkty Knorr na nowo wróciły do polskich sklepów na początku lat 90.
A szefowie kuchni Knorr wciąż gotują…
Dziś na całym świecie pracuje około 230 kucharzy, którzy tworzą i doskonalą produkty Knorr. To dzięki nim buliony, fiksy, sosy sałatkowe, zupy i sosy pomagają konsumentom na co dzień przygotowywać pyszne posiłki dla całej rodziny. A kucharze wciąż poszukują nowych kulinarnych rozwiązań. Wielkim wydarzeniem było stworzenie bulionetki, czyli bulionu w formie żelu. Nie kto inny, a właśnie szefowie kuchni Knorr, jako pierwsi zaproponowali także konsumentom wykorzystanie kostki bulionowej jako marynaty do mięsa. Teraz zachęcają do wypróbowania zupełnie nowych produktów – Sosów do warzyw na ciepło. Linia obejmująca cztery warianty smakowe produktów: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz sos do marchewki z groszkiem tradycyjny pomoże konsumentom przygotować pyszne warzywa na ciepło, jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.