Kulminacyjnym punktem czerwcowego Festiwalu Birofilia odbywającego się na terenie Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu było wybranie przez międzynarodowych mistrzów piwowarstwa Grand Championa Birofilia 2013, czyli najlepszego piwa domowego w Polsce. Autor zwycięskiej receptury w nagrodę mógł uwarzyć to piwo ponownie w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie należącym do Grupy Żywiec w skali tysiąc razy większej.
Piwowar domowy Czesław Dziełak skorzystał z nagrody i właśnie zakończył wspólne warzenie z Dominikiem Szczodrym, głównym piwowarem cieszyńskiego browaru z 1846 r. Do warzenia piwa w stylu Imperial IPA piwowarzy wykorzystali aż 7 odmian chmieli (6 amerykańskich i 1 europejską), 4 słody: pilzneński, pszeniczny jasny, monachijski i cara gold oraz drożdże do piw górnej fermentacji American Ale. Po raz pierwszy w historii 5. edycji Grand Championa odbyło się również chmielenie na zimno, dzięki czemu piwo powinno być wyjątkowo aromatyczne.
Do końca tego tygodnia Grand Champion 2013 będzie przechodził proces fermentacji w otwartych kadziach browaru. Następnie spocznie w tankach leżakowych znajdujących się w piwnicach we wzgórzu nad rzeką Olzą, w których pozostanie do połowy listopada. Piwo zostanie następnie rozlane do półlitrowych butelek.
„Starałem się z Dominikiem Szczodrym uwarzyć dobre piwo – takie, jak na Festiwal Birofilia w Żywcu. Mam nadzieję, że będzie niemal identyczne w smaku” – mówi Czesław Dziełak, zwycięzca najważniejszego konkursu Festiwalu Birofilia w Żywcu.
Do sprzedaży trafi jedynie 50 000 litrów najlepszego piwa 2013 r. Jak w przypadku pozostałych Grand Championów, sprzedaż rozpocznie się 6 grudnia dokładnie o godz. 18:00. Piwo z Cieszyna będzie dostępne w butelkach w całej Polsce w sklepach specjalistycznych z piwem a także dużej ogólnopolskiej sieci detalicznej.
„Największy problem mieliśmy ze ściągnięciem surowców, ponieważ styl piwa Imperial IPA wywodzi się z USA. Mam nadzieję, że po raz kolejny udowodnimy, iż w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie należącym do Grupy Żywiec można przełożyć recepturę piwa domowego na piwo przemysłowe” - mówi Dominik Szczodry, główny piwowar cieszyńskiego browaru.