Umowa zakłada przejście wszystkich pracowników zatrudnionych na dzień 1 października w zakładzie we Włocławku, na podstawie artykułu 23’ Kodeksu Pracy, do nowego pracodawcy - spółki Polskie Przetwory - powołanej przez Krajową Spółkę Cukrową do docelowego nabycia włocławskiego zakładu.
Takie rozwiązanie pozwala spółce Polskie Przetwory na podjęcie własnej działalności w ramach wydzierżawionego od Grupy Agros-Nova majątku, zanim podpisana zostanie ostateczna umowa sprzedaży zakładu, co zgodnie z umową przedwstępną powinno nastąpić do końca 2013 roku.
„Cieszymy się z takiego rozwiązania, które pozwala utrzymać miejsca pracy, bo jest ono korzystne dla naszych pracowników we Włocławku . W poprzednich latach już dwukrotnie przekazaliśmy nasze zakłady – w Białymstoku i Kotlinie – nowym właścicielom, którzy nie tylko utrzymali, lecz także rozwinęli działalność pod nowym szyldem. Jestem przekonany, że KSC będzie dobrym i stabilnym pracodawcą, a dodatkowo będzie również naszym dostawcą, dzięki czemu będziemy mogli dalej korzystać ze świetnych jakościowo półproduktów z regionu kujawsko-pomorskiego” – mówi Marek Sypek, Prezes Zarządu, Dyrektor Zarządzający Agros-Nova.
Transakcja sprzedaży zakładu produkcyjnego we Włocławku nie obejmuje sprzedaży marki Włocławek, której właścicielem pozostaje nadal Grupa Agros-Nova. Produkcja ketchupu, jak i innych produktów tej marki w niezmienionych recepturach będzie dalej rozwijana w zakładzie produkcyjnym w Łowiczu.