Owoce pigwy dojrzewają jesienią i ich zbiory mogą się odbyć tylko wtedy. Również tego roku owoce dojrzewać będą w ciepłych promieniach słońca przez długi czas, czekając na zebranie.
To właśnie z dorodnych owoców pełnych charakterystycznego smaku, zgodnie z tradycyjną recepturą, fachmistrzowie Soplicy sporządzają najwyższej klasy nalewkę. Soplica Pigwowa z limitowanej edycji ze zbiorów 2013 to nalewka o smaku dojrzałej pigwy prosto z polskiego sadu. Długo leżakowana w specjalnych warunkach, jest słodka i jednocześnie delikatnie kwaskowa. Pielęgnowane przez pokolenia połączenie doskonałej receptury i kunsztu produkcji na bazie starannie dobranych składników prosto z natury. Od wieków goszczą na polskich stołach. Poznaj wszystkie smaki Soplicy.
Odkryj wódki takie jak kiedyś
Pielęgnowane przez pokolenia połączenie doskonałej receptury i kunsztu produkcji
na bazie starannie dobranych składników prosto z natury. Od wieków goszczą na polskich stołach. Poznaj wszystkie smaki Soplicy.Witaj w świecie szlachetnych nalewek Soplicy
Drzewko pigwowe to prawdziwa ozdoba ogrodu lub sadu – jego kwiaty cudownie pachną. Owoce pigwy zawierają wiele witamin. Zmniejszają dolegliwości układu pokarmowego oraz korzystnie wpływają na suchą i spękaną skórę.
Z pigwy sporządza się wyciąg stosowany w przypadku niedokrwistości, z kolei syrop pigwowy pomaga w infekcjach gardła. Kora tej rośliny wykorzystywana jest do dezynfekcji trudno gojących się ran.
Pigwa idealnie nadaje się do przetworów, konfitur, dżemów, nalewek, galaretek i soków, a także jako dodatek do ciast i herbaty. Pigwa działa korzystnie na serce i obniża ciśnienie. Dlatego robi się z niej nalewki.
Jak dbać o pigwę
Okres przyjmowania się drzewka wynosi 3-4 lata. Kiedy roślina dorośnie, jej koronę wypełnią szlachetne owoce. Zanim jednak zaczniesz czerpać radość z wyjątkowego smaku pigwy, dowiedz się, jak o nią zadbać, aby kwitła latami.
Gleba
Pigwę należy posadzić na glebie żyznej, a w idealnych warunkach także lekko kwaśnej (żeby zmienić odczyn jej kwasowości, można użyć torfu).
Temperatura
Drzewko lubi ciepło i nie jest mrozoodporne. Powinno się je zasadzić w miejscu z dobrym dostępem do słońca.
Podlewanie
Pigwa wymaga wilgotnego podłoża, dlatego trzeba pamiętać o jej regularnym podlewaniu (3-4 razy w tygodniu).
Przycinanie
Ważnym elementem uprawy pigwy jest jej przycinanie. Drzewko powinno się przycinać wczesną wiosną, przy czym największe cięcia należy wykonać w początkowych latach po jego zasadzeniu celem uformowania rośliny.
Przechowywanie zimą
Młodą roślinę trzeba zabezpieczyć na zimę. Aby tego dokonać, przykryj jej korzenie korą.