Smakowym bohaterem tego roku jest cydr - lekki, orzeźwiający napój alkoholowy na bazie naturalnego soku jabłkowego, który zdobywa rzesze fanów. Jabłecznik reprezentuje zupełnie nową kategorię smakową - niskoprocentowych trunków na bazie jabłek.
Green Mill Cider to prawdziwy, naturalny cydr, który sam w sobie jest niezwykle smaczny i orzeźwiający. Jest też idealnym dopełnieniem i bazą kulinarną dla eksperymentów w kuchni. Autentyczny cydr zainspirował Kamila Prandota - Prandeckiego, pomysłodawcę i współtwórcę warszawskiego sandwich baru Meat Love do stworzenia idealnej kanapki z wykorzystaniem Green Mill Cider. Z miłości do cydru i kanapek powstała Cider Love - ekstrawaganckie połączenie boczku z jabłkowymi nutami, doprawione goździkami i cynamonem, w prawdziwie cydrowej wersji.
Przepis na kanapkę CIDER LOVE
Jak przygotować MIĘSO?
2 kg surowego (nieparzonego boczku) ze skórą i dużą ilością mięsa
1, 5 łyżeczki goździków
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 duża marchew
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
mały korzeń świeżego imbiru w plastrach
1 butelka cydru Green Mill Cider
Skórę boczku nacinamy w paski lub kratkę o głębokości ok 1 cm, tak aby nie uszkodzić mięsa. Następnie boczek nacieramy (ważne żeby wypełnić przyprawami przestrzeń miedzy nacięciami) mieszanką zmielonych razem goździków, brązowego cukru i soli. Rozgrzewamy piekarnik do 250 °C. W międzyczasie na blasze do pieczenia układamy pociętą na grube kawałki marchew, cebulę, pięć obranych ząbków czosnku, plastry imbiru (obranego). Na warzywach układamy boczek i wkładamy do nagrzanego do 250 °C piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut do momentu, aż skóra zbrązowieje i stanie się chrupiąca. Redukujemy temperaturę do 95 °C i podlewamy butelka cydru Green Mill, następnie pieczemy przez kolejne 2 godziny. Boczek po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na blasze na 15 - 20 min.
Sos możemy zlać do sosjerki - jest pyszny! Po wystygnięciu na wierzchu utworzy się warstwa smalczyku - można ją zebrać i wyrzucić.
Czas na pieczone JABŁKA
1,5 kg winnych jabłek
0,5 łyżeczki goździków
1 łyżeczka owoców kardamonu (unikać gotowego zmielonego kardamonu)
0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (unikać gotowej zmielonej gałki)
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki cynamonu w proszku
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkość kostkę (żeby obrane i pocięte w kostkę jabłka nie czerniały podlewamy je Green Mill Cider). W moździerzu ucieramy na proszek goździki wraz z wyłuskanymi z torebek owoców nasionami kardamonu. Jabłka przerzucamy na blachę do pieczenia, mieszamy z przyprawami i podlewamy zawartością 3 butelek cydru Green Mill. Wstawiamy je do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Pieczemy od czasu do czasu mieszając aż kawałki jabłek zaczną się rozpadać (ok. 45 min - w zależności od gatunku jabłek).
Jakie PIECZYWO?
Idealnie ciemne np. pszenno - żytnie na zakwasie
Kompozycja KANAPKI
Na kromce chleba układamy dużą ilość (wedle uznania) pokrojonego w cienkie plastry wraz ze skórą boczku. Podlewamy boczek delikatnie sosem spod pieczeni, by następnie ułożyć na nim pieczone jabłka. Do całości dodajemy roszponkę i całość przykrywamy drugą kromką pieczywa. Przekrajamy kanapkę wzdłuż na pół i …gotowe!
SMACZNEGO!
Autorem kanapki jest sandwich bar MEAT LOVE przy ul. Hożej 62 w Warszawie.