Mięso ze znakiem QAFP jest produkowane z dużą starannością, poddawane kontroli na każdym etapie produkcji, wolne od antybiotyków, hormonów i szkodliwych ulepszaczy, zabronione jest także wprowadzanie zastrzyków wody lub innych substancji. Każdy wyrób dostarczany do sklepów przez producentów certyfikowanych w programie charakteryzuje się wysoką, powtarzalną jakością. Posiada też opis na opakowaniu, pozwalający na jego pełną identyfikację – możemy sprawdzić z jakiego stada pochodzi kurczak, indyk, bądź gęś, oraz czym był ptak był karmiony. W systemie dbamy, aby karma stosowana w produkcji drobiu była przygotowana z wysokiej jakości składników i odpowiednio zbilansowana.
Program QAFP daje konsumentom pewność, że mięso, które wkładają do koszyka zostało przygotowane z dużą starannością w całym cyklu produkcyjnym, którego przebieg jest rygorystycznie monitorowany. Jako, że produkty z logo QAFP są dostępne wyłącznie w szczelnych opakowaniach, zapewniają z jednej strony wygodę, z drugiej zaś – zabezpieczenie mięsa przed szkodliwym wpływem warunków zewnętrznych.
Mity o drobiu
Mit. Drób jest faszerowany antybiotykami aby przyspieszyć jego wzrost
Jaka jest prawda? Dodawanie do pasz antybiotyków mających przyspieszyć wzrost drobiu jest zabronione. Polskie przepisy, dostosowane do prawodawstwa Unii Europejskiej, od 2006 r. zakazują stosowania antybiotyków jako stymulatorów wzrostu, czyli umieszczania ich w paszach, aby przyspieszały wzrost .
Mięso produkowane w systemie QAFP jest wolne od stymulatorów wzrostu. Mięso w systemie QAFP jest objęte ścisłą kontrolą na każdym etapie produkcji. Stosowanie antybiotyków ograniczone jest wyłącznie do koniecznych przypadków, kiedy na fermie zdarzy się choroba. Wtedy, pod ścisłym nadzorem lekarza weterynarii, antybiotyki mogą być stosowane, ale tylko z zachowaniem odpowiedniego okresu karencji, tak aby nie znalazły się w mięsie i nie dotarły do organizmu człowieka.
Mit. Przy produkcji drobiu stosowane są hormony wzrostu
Jaka jest prawda? Twierdzenie, że w trakcie hodowli drób karmiony jest hormonami wzrostu nie jest prawdziwe. W systemie QAFP łańcuch pokarmowy drobiu jest dokładnie kontrolowany, a regulacje zakazują używania hormonów wzrostu.
Mit. Z mięsem drobiowym trzeba obchodzić się bardzo ostrożnie
Jaka jest prawda? Wystarczy przestrzegać podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania posiłków. Mięso po wyjęciu z opakowania należy opłukać. Na desce, na której kroimy mięso nie powinny być przygotowywane inne produkty przeznaczone do konsumpcji w stanie świeżym, takie jak owoce czy warzywa. Należy pamiętać, że schłodzonego drobiu nie należy pozostawiać w temperaturze pokojowej a później znów schładzać.
Mit. Po spożyciu drobiu rośnie biust
Jaka jest prawda? Sensacja, jakoby mężczyznom i kobietom rosły piersi w wyniku spożywania wraz z drobiem hormonów wzrostu nigdy nie została potwierdzona poważnymi badaniami. Przede wszystkim – drób produkowany w systemie QAFP nie zawiera hormonów. Ich używanie jest niezgodne z założeniami systemu. Kupujący mięso z logo QAFP może mieć pewność, że kupuje produkt, który na żadnym z etapów produkcji nie był „wzbogacany” dodatkami.
Mit. Ptaki na fermach są hodowane w fatalnych warunkach
Jaka jest prawda? Hodowla w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP odbywa się ze szczególną troską o spełnienie wysokich standardów dobrostanu zwierząt – jest to jedno z kryteriów Systemu. Kurniki nie są nadmiernie zagęszczone, posiadają odpowiednią wentylację, optymalną wilgotność oraz oświetlenie, a temperatura w obiekcie jest dostosowana do potrzeb ptaków. Zwierzęta mają swobodny dostęp do poideł i karmy. Wysokie standardy zachowywane są również w zakresie transportu i uboju ptaków.
Mit: Drób jest karmiony na siłę
Jaka jest prawda? Intensywne tuczenie drobiu, ze względu na swoją niehumanitarność jest w Polsce zabronione. Ptaki na fermach hodowców należących do systemu QAFP otrzymują odpowiednio zbilansowaną karmę, dostosowaną do ich wieku i potrzeb. Cały czas mają swobodny dostęp do poideł i karmy.
Mit: Drób trzymany jest przez hodowców w klatkach
Jaka jest prawda? Hodowcy mięsnych odmian drobiu objęci systemem QAFP nie stosują tego rodzaju rozwiązań. Na fermach drób hodowany jest w nowoczesnych kurnikach. Warto podkreślić, że muszą one spełniać restrykcyjne normy unijne odnoszące się między innymi do stopnia zagęszczenia drobiu w pomieszczeniach i zapewnienia dobrostanu przebywającym w nich zwierzętom.
System QAFP
W sklepach mamy obecnie bardzo szeroki wybór mięs drobiowych. Skąd jednak wziąć pewność, że do naszego koszyka trafia produkt o takiej jakości, jakiej byśmy chcieli? Z myślą o zaspokojeniu potrzeb współczesnych konsumentów powstał system QAFP.
QAFP (Quality Assurance for Food Products) to Program Gwarantowanej Jakości Żywności. W toku trwających od 2010 r. prac został on zaadaptowany do drobiarstwa. Tak powstała nowa wartość na rynku - pierwszy drobiarski system jakości w Polsce.
Powstał on z myślą o tym, aby przenieść jakość mięsa drobiowego na wyższy, niedostępny wcześniej poziom. Coraz większa ilość Polaków zainteresowana jest dobrym, soczystym i sprawodzonym drobiem. Dlatego postanowiliśmy dać konsumentom drobiowe mięso kulinarne klasy premium.
Kurczak i indyk
QAFP obejmuje trzy grupy wyrobów. Pierwsza z nich to kulinarne mięso z piersi kurczaka. Jego jakość jest traktowana szczególnie uważnie w każdym ogniwie łańcucha produkcji. Wiedza i doświadczenie zaangażowanych w nasz program ekspertów z przemysłu drobiarskiego przekłada się na rozwiązania pozwalające uzyskać wyjątkową jakość kulinarnego mięsa z piersi kurczaka, które można kupić w sklepach w formie schłodzonej.
Ferma kurcząt
Pierś z kurczaka już dziś jest podstawą posiłków w wielu domach. Nadaje się ona do przygotowania w praktycznie każdej formie i w każdej jest równie apetyczna. Podaje się ją w najróżniejszych kombinacjach i w zupełnie odmiennych potrawach, ale zawsze stanowi ich podstawę i wzbogacającą smak esencję.
Druga kategoria to kulinarne mięso z piersi indyka. Ten gatunek mięsa wszedł na stałe do naszych domowych jadłospisów a jego spożycie ciągle rośnie. Jednocześnie jakość mięsa z indyka, sygnowanego logo QAFP osiągnęła już europejski poziom. Ma ono bardzo dobrą jakość kulinarną.
Pierś z indyka doskonale nadaje się do pieczenia w folii, duszenia z warzywami (wtedy będzie bardziej soczysta) czy chociażby na grill. Mięso indyka z logo QAFP to produkt z segmentu premium, który idealnie współgra z szeroką gamą potraw. Znalezienie go w sklepie ułatwia wyraźne oznakowanie, oraz wyróżniające się estetycznie opakowanie.
Gęś owsiana
Trzecia grupa wyrobów w systemie QAFP to tuszki i elementy młodej polskiej gęsi owsianej. Młoda polska gęś owsiana ze znakiem systemu gwarantowanej jakości żywności QAFP to mięso wyjątkowe. Tradycja jego spożywania jest głęboko zakorzeniona w historii polskiej kuchni. Jednocześnie gęsina świetnie nadaje się do wielu rodzajów współczesnych wyrobów kulinarnych, takich jak na przykład udka gęsi z sosem figowym, pierożki z mięsem gęsi, bądź gęś pieczona w sosie gruszkowym z chili.
Zawsze wysoka jakość
Znakomite cechy jakościowe mięsa z logo QAFP sprawiają, że sięgając po nie możemy mieć pewność, iż jest to produkt nie tylko smaczny, ale również kontrolowany na każdym etapie produkcji.
Mięso drobiowe z logo QAFP powstaje bez nastrzyków, posypek czy wprowadzania jakichkolwiek substancji dodatkowych. Stawiamy na naturalność.
O wysokie standardy dbamy na każdym etapie produkcji, począwszy od dobru pisklaków, poprzez ich hodowlę, która odbywa się bez udziału antybiotyków, hormonów i stymulatorów wzrostu, aż po atrakcyjną prezentację w sklepach.
Twórcy programu zadbali, aby wyjątkowe cechy produktów z logo QAFP były w pełni powtarzalne. Dzięki temu, za każdym razem, kiedy kupisz drób produkowany w systemie, będzie on miał taką samą – spełniającą wysokie wymagania jakość.
Droga do QAFP
Opracowanie systemu rozpoczęto w połowie 2010 r. Ma on formułę zeszytu branżowego. Inicjatorem tego przedsięwzięcia była Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza.
Aby system był wiarygodny, w jego opracowanie zaangażowani zostali wybitni eksperci z przemysłu drobiarskiego. Program zrecenzowali naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego w Olsztynie i Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego – Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej. Dodatkowo, projekt zweryfikowali specjaliści do spraw jakości z zakładów zrzeszonych w Krajowej Radzie Drobiarstwa. Ostatecznie zaś trafił do rąk ekspertów z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na wniosek Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, 13 stycznia 2011 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznał System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP) „Kulinarne mięso z piersi kurczaka i indyka oraz tuszki i elementy młodej polskiej gęsi”, za krajowy system jakości żywności.
Wszyscy zaangażowani w stworzenie systemu zdawali sobie sprawę, że konsumenci nie chcą już anonimowego produktu drobiowego. Obecnie kupujący pragną wiedzieć, co jedzą. Informacje o produkcie stały się cenne. Drób ze znakiem QAFP jest fabrycznie pakowany, w dokładnie przylegającą do mięsa, termokurczliwą folię i zamykany w opakowaniu taśmą lub zaciskiem, co zapewnia wysoką jakość mięsa i jego bezpieczeństwo (ochronę przed czynnikami zewnętrznymi i drobnoustrojami). Ponadto na opakowaniu znajdują się najważniejsze informacje: ułatwiające identyfikację producenta, pochodzenia mięsa oraz data przydatności do spożycia.
Drób kusi zaletami
Estetycznie zapakowane mięso drobiowe, opatrzone etykietą ze znakiem QAFP kusi do zakupu. Co sprawia, że zaspokaja ono gusta nawet najbardziej wybrednych konsumentów? Przede wszystkim to, że jego parametry wykraczają ponad przeciętność. System gwarantuje naturalność, miły dla oka wygląd, oraz łatwość w przygotowaniu. Same plusy! Do tego zamknięte w praktycznych opakowaniach.
QAFP to także maksymalizacja bezpieczeństwa produkcji. System obejmuje cały łańcuch powstawania mięsa - „od pola do stołu”. Ta kompleksowość zapewnia sprawdzony produkt, którym może cieszyć się cała rodzina.
Warto także zauważyć, że mięso drobiowe ze znakiem QAFP powstaje pod czujnym okiem inspektorów weterynaryjnych. Wszyscy certyfikowani w programie producenci spełniają nasze wysokie wymogi jakościowe.
Wiedza ekspertów
Zaufanie do logo QAFP buduje również sztab ekspertów i naukowców. To oni opracowali standardy systemu. Udział w programie wysokiej klasy specjalistów daje gwarancję, że jego reguły są wycyzelowane nawet w najdrobniejszych detalach. Dlatego wyroby ze znakiem QAFP są wyrobami klasy premium.
Certyfikowani producenci są systematycznie kontrolowani, podlegają obligatoryjnym audytom. Co więcej, zaletą systemu jest całkowita transparentność - na wszystkich etapach produkcji. Wyniki kontroli jakości zawsze są starannie dokumentowane i dokładnie analizowane.
Standardy produkcji
QAFP to symbol wysokich standardów. Nasz certyfikat otrzymują tylko ci producenci, którzy potrafią je spełniać. Wszelkie, nawet najmniejsze odstępstwa od norm, dyskwalifikują finalny produkt i pozbawiają go znaku QAFP. Pod tym względem stosujemy zasadę zera tolerancji.
System gwarantuje jakość, ale także kontroluje producentów we wszystkich ogniwach łańcucha produkcyjnego - od pola, aż do sklepu.
W programie QAFP biorą udział producenci ambitni. Oprócz przestrzegania krajowych rozporządzeń i dyrektyw Unii Europejskiej, dobrowolnie podejmują dodatkowy wysiłek związany z wdrożeniem systemu. Każdy producent musi przejść proces certyfikacji i kontroli.
Odchów i tucz drobiu oraz produkcja wyrobów z logo QAFP odbywa się tylko i wyłącznie na fermach, które otrzymały nasz certyfikat. To gwarantuje wysoki poziom.
Standardy drobiu QAFP
Nasze standardy obejmują całkowity zakaz dodawania do paszy antybiotyków, hormonów i stymulatorów wzrostu. Mówimy „nie” wprowadzaniu nastrzyków wody, stosowaniu posypek lub dodawaniu innych substancji do mięsa. Zawsze pamiętamy, iż jakość wyrobu końcowego musi spełniać wymogi stawiane przed produktem ekskluzywnym.
Producenci w systemie QAFP dbają o dobrostan zwierząt i ochronę środowiska naturalnego. Co nas niezwykle cieszy, cały czas rośnie liczba osób świadomych znaczenia faktu, że to co jemy ma także wymiar etyczny. Również dla naszych producentów ma to ogromne znaczenie.
Normą jest dla nas tworzenie produktów wysokiej klasy. Ich jakość jest zawsze powtarzalna i wiarygodna. Każdy wyrób z logo QAFP ma swoją specyfikację jakościową. Jest ona weryfikowana przez niezależny organ kontrolny co najmniej raz w roku.
Aby zachować jakość do momentu, w którym drób ze znakiem QAFP trafia do rąk klienta, standardy systemu obejmują nie tylko produkcję i przetwórstwo mięsa, ale także jego transport i sprzedaż w sklepie.
Wszystko zaczyna się od pisklęcia
Produkcja drobiu rozpoczyna się od pisklęcia. W systemie QAFP pisklęta kurczęce pochodzą ze skrzyżowania towarowego dwurasowego kurek i kogutów mieszańców dwurodowych. Pisklęta indycze pochodzą ze skrzyżowania rodów indyków białych szerokopierśnych. Natomiast pisklęta gęsie przeznaczone na tucz owsiany pochodzą z ferm gęsi białych kołudzkich.
Duży nacisk kładziony jest na właściwe żywienie drobiu. Tucz młodych kurcząt, indyków i gęsi prowadzimy na fermach pod nadzorem lekarza weterynarii. Podobnie jak produkcję mieszanek paszowych. Co szczególnie istotne, producenci nigdy nie dodają do paszy antybiotyków, hormonów ani stymulatorów wzrostu. Ilość i wartość odżywcza pasz jest przez nich dostosowywana do wieku i potrzeb pokarmowych drobiu.
Przy żywieniu polskiej gęsi owsianej stosuje się szczególne zasady. W pierwszym okresie odchowu młode gęsi dostają mieszanki treściwe zawierające śruty zbożowe, dodatki mineralno-witaminowe, oraz pociętą zielonkę. W okresie tuczu karmimy je wyłącznie ziarnem owsa bez dodatku innych zbóż. Ptaki dostają też zielonkę, której mogą najeść się do woli.
Dobrostan zwierząt objętych systemem QAFP
Warunki odchowu młodego drobiu rzeźnego, to są one generalnie podobne dla wszystkich rodzajów drobiu.
Młode gęsi owsiane nie są podskubywane. Osoby obsługujące odchów i tucz posiadają udokumentowaną specjalistyczną wiedzę zawodową. Producenci certyfikowani w QAFP prowadzą dokładną dokumentację fermową. Dzięki niej, w każdej chwili możemy dokonać rzeczowej analizy historii stada, oraz prześledzić źródła dostaw pasz.
Wszyscy uczestnicy programu respektują zasady dobrostanu zwierząt. Dbają też o odpowiedni system wentylacyjny, oraz zabezpieczenia awaryjne. Normy zagęszczenia ptaków określone obowiązującym prawem są surowo przestrzegane.
Skupowany młody drób pochodzi zawsze z ferm, w których odchów jest zgodny z wymogami QAFP. Przed terminem przekazania młodego drobiu do uboju, stado jest badane w kierunku występowania Salmonelli. Tylko uzyskanie wyniku negatywnego, udokumentowanego odpowiednim świadectwem lekarza weterynarii, dopuszcza konkretną partię surowca do uboju.
Wsparcie rolników i przetwórców
Producenci certyfikowani w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP wspierają się dla wspólnych korzyści. Na początek otrzymują specyfikację produkcji przygotowaną przez ekspertów i weryfikowaną przez kadrę naukowo-badawczą Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego - Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej, co zapewnia wysoki poziom opracowania procesu produkcji.
Na swoich wyrobach wyprodukowanych zgodnie z zasadami programu mogą używać prestiżowego logo QAFP, co znacząco zwiększa ich przewagę konkurencyjną na rosnącym rynku drobiu. Są też upoważnieni do udziału w organizowanych w ramach systemu szkoleniach.
Dodatkową korzyścią dla producentów płynąca z systemu QAFP jest zwiększenie zainteresowania konsumentów produktami QAFP, a co za tym idzie większe możliwości dostępu na rynku oraz lepsze rozróżnienie produktu.
Warto podkreślić, że QAFP jest systemem otwartym. Oznacza to, że może do niego przystąpić każdy uczestnik, który dobrowolnie zdecyduje się na przestrzeganie norm określonych w zeszytach branżowych, dla każdego etapu łańcucha (hodowca- producent-dystrybutor).
Wymaganiami są objęte etapy produkcji począwszy od hodowli, żywienia zwierząt i warunków ich chowu, poprzez ubój, rozbiór, przetwórstwo, transport, konfekcjonowanie i pakowanie, skończywszy na magazynowaniu i sprzedaży.
Trochę historii
Wyniki badań archeologicznych wskazują na to, że już blisko dwa miliony lat temu w diecie afrykańskich hominidów drób zajmował jedną z istotnych pozycji kulinarnych. Jednak przodkowie człowieka zamieszkujący Europę woleli polować na większą zwierzynę. Kury trafiły do Europy prawdopodobnie około V w. p. n. e. Wykopaliska sygnalizują, że udomowione zostały w dolinie Indusu a zwyczaj ten został szybko przeniesiony do sąsiednich regionów.
Następnie kurczaki trafiły do Persji, a później, przez Lidię do Grecji. Były tam wysoko cenione, podobnie jak na ucztach w Egipcie i w starożytnym Rzymie, gdzie hodowla ptactwa znacznie się nasiliła. W średniowieczu szczególnie poważano turkawki. Zaś w XVI wieku ze świeżo odkrytej Ameryki konkwistador Hernán Cortés przywiózł do Europy indyka.
W Polsce istnieje bogata tradycja spożywania drobiu. W najstarszej polskiej książce kucharskiej "Compendium ferculorum" Stefana Czernieckiego wieprzowina prawie w ogóle się nie pojawia. W XVI w. na stołach królowały przede wszystkim pieczone kurczęta, kapłony i gęsi. Do potraw używano dużo przypraw. Szczególnie cenione były te pochodzenia zagranicznego, zwłaszcza pieprz, szafran, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Pomimo niewielkiej ilości tekstów źródłowych, możemy z całą pewnością stwierdzić, że w XVII wieku w Polsce rozwijała się już hodowla gęsi.
Na podbój Europy
W tamtym okresie doskonałe walory smakowe naszego drobiu zaczęły być doceniane w całej Europie. Polscy kucharze słynęli z przyrządzania smakowitych potraw z mięs drobiowych. Co ciekawe, dania kuchni staropolskiej możemy zaliczyć do najbardziej dietetycznych wśród ówczesnych potraw z różnych stron Europy.
W tamtych czasach wśród dodatków do mięsa drobiowego preferowano były przede wszystkim aromatyczne daktyle, kasztany, migdały, pomarańcze, rodzynki i śliwki. Często na szlacheckich stołach potrawy z drobiem podawano z sosami. Wśród nich najpopularniejsze były: sos z wiśni, z powideł śliwkowych, z szafranu i z curry. Na przełomie XVIII i XIX wieku, kiedy zapanowała moda na kuchnię francuską, z drobiu przyrządzano przede wszystkim dania faszerowane. Kurczęta nadziewane, rolady i roladki z nadzieniami i farszami z nich robionymi stały się przysmakiem całego kontynentu.
W XIX wieku produkcja gęsi na ziemiach dzisiejszej Polski znacznie się rozszerzyła. Archiwa warszawskiej giełdy towarowej potwierdzają, że sprzedawano wtedy rocznie ponad 3,5 miliona gęsi.
Drób w diecie
Dania z drobiu są znane i lubiane na całym świecie. Także polską kuchnię ciężko sobie wyobrazić bez kurczaka, indyka i tradycyjnej polskiej gęsi. Mięso drobiowe kusi nie tylko wyśmienitym smakiem, czy w przypadku mięsa ze znakiem QAFP – certyfikowaną jakością.
Produkty z charakterystycznym logo systemu pretendują do stałej obecności w jadłospisach wymagających konsumentów, zarówno Polskich, jak i zagranicznych.
Łatwość przygotowania
Co szczególnie istotne w dzisiejszych czasach, drób przyrządza się szybko i łatwo. Nadaje się zarówno do gotowania, duszenia, pieczenia, smażenia, zapiekania, nadziewania, jak i na grill. Świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami, w tym również słodkimi. Dlatego może posłużyć do przygotowania dań tradycyjnej kuchni polskiej, ale równie dobrze sprawdza się we wszelkich eksperymentach kulinarnych a także przy gotowaniu potraw z kuchni egzotycznych.
Drób ze znakiem QAFP pasuje równie dobrze do codziennego obiadu, jak i na wyjątkowe okazje. Mięso drobiowe jest jednym z najchętniej spożywanych. Za co tak bardzo lubimy drób? Przed wszystkim za pyszny smak i łatwość w przygotowaniu.
Niemal w każdym domu
Obecnie mięso drobiowe jest bardzo popularne i chętnie spożywane w większości domów. Jednak sytuacja nie zawsze tak wyglądała. Cofnijmy się o kilkadziesiąt wieków – do czasów, kiedy jeszcze nikt w Europie nie słyszał o udomowionym drobiu. Skąd on się wziął? Najprawdopodobniej przywędrował do nas z Azji. Pierwsze obrazy kur w Europie znajdują się na korynckich ceramikach z VII wieku przed naszą erą. Co ciekawe, przodkowie europejskich kur mięsnych żyją nadal na terenie Azji w stanie dzikim.
Jeszcze 50 lat temu kurczak był rarytasem na polskich stołach. W większości domów podawano go wyłącznie od święta.
tagi: System QAFP , QAFP , drób ,
Kiedy w 2024 roku ceny masła zaczęły rosnąć, wielu...
W 2024 roku w sklepach convenience wyraźnie zwiększył się...
W lutym najbardziej podrożały art. tłuszczowe – ogólnie o...
Według znawców tematu, spadek napływu spraw oznacza w teorii...
Kluczowymi partnerami stają się firmy z Wielkiej Brytanii...
Ważne jest też zaufanie i ograniczenie biurokracji...
Wyniki raportu „Bieżące lęki i obawy Polaków”...
Zmienić ma to unijna dyrektywa...