Nowości

Ciasteczka małe i duże – inspiracje na świąteczne wypieki

Czwartek, 12 grudnia 2019
Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną
Grudzień to czas, kiedy zaczynamy wyczekiwać już Świąt i chętnie oddajemy się czynnościom, które tworzą przytulną, rodzinną atmosferę. A co lepiej nastraja i rozgrzewa niż gorąca herbata i popołudniowe pieczenie ciasteczek? Mikołajkowe, adwentowe jako ozdoba na choinkę, na prezent lub na przedświąteczne spotkania w gronie bliskich. Jest tyle powodów, by wykorzystać ten miesiąc na słodkie kulinarne eksperymenty! Tym bardziej, że nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki z mąkami Lubella.
Jak wyczarować wyjątkowy nastrój

Korzenny zapach wypieków unoszący się od progu domu, wspólne dekorowanie ciasteczek i słuchanie świątecznych piosenek - są chwile, które potrafią stworzyć w domu wyjątkowy nastrój. Nieważne, czy w wykrawaniu ciasta pomaga ci mama, dzieci czy najlepsza przyjaciółka – ważne, że spędzacie czas razem. A czy jest coś pyszniejszego niż własnoręcznie robione ciasteczka wzięte na drugi dzień do pracy, czy zapakowane dzieciom do szkoły?

To również okazja, by poćwiczyć swoje kulinarne talenty: wypróbować kilka przepisów, zmieniać i dodawać składniki tak, by stworzyć niepowtarzalne ciasteczkowe dzieło. Z tych eksperymentów na pewno będą zadowoleni najmłodsi domownicy, którzy z chęcią będą tworzyć swoje własne, kreatywne formy. I my dajmy się ponieść świątecznej fantazji.

Prezent od serca

Przedświąteczne wypieki to idealny sposób na obdarowanie bliskich. Nie musimy z tym czekać do Świąt! Obwiązane wstążeczką ciasteczka możemy podarować przyjaciółce na Mikołajki, a zapakowane w pudełeczko z pewnością ucieszą dziadków, tym bardziej jeśli będą udekorowane przez wnuków. Warto się skusić również na większe ciasteczko i upiec np. tartę. Przyniesiona do pracy na pewno ucieszy i poprawi humor nawet w poniedziałek!

Mąka to podstawa

Podstawą każdego wypieku jest mąka. Warto zwrócić na nią szczególną uwagę, ponieważ to ona odpowiada za konsystencję ciasta i powinniśmy dopasować ją do rodzaju wypieku. Mąki Puszyste Lubelli: uniwersalna lub tortowa, sprawdzą się do wszystkich ciast i ciasteczek. Natomiast jeśli zależy nam na kruchości ciasta, warto sięgnąć po krupczatkę. Dla szukających innowacji nada się natomiast mąka Lubella Pełne Ziarno 3 zboża.

Dla chcących zbudować świąteczną atmosferę, mamy pyszne inspiracje na ciasteczka. Te małe…i duże.


TARTA Z KREMEM PIERNIKOWYM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Składniki na formę o średnicy 24 cm:  

Tarta:
- 280 g Mąki Puszystej Krupczatki Lubella
- 150 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany
- szczypta soli

Krem piernikowy:
- 2 płaskie łyżeczki kakao DecoMorreno
- słoik powideł śliwkowych Łowicz
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki 36%
- 100 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

Dodatki:
- cukrowe gwiazdki
- świeża żurawina do dekoracji

Wykonanie:

Tarta:
1.    Ze składników na tartę wyrobić ciasto, wyłożyć spód formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
2.    Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut.
3.    Wyjąć, ostudzić.
4.    W międzyczasie przygotować krem piernikowy.
5.    Spód wypełnić 3 łyżkami powideł, kolejno posmarować kremem piernikowym i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu.
6.    Opcjonalnie udekorować gwiazdkami oraz świeżą żurawiną.

Krem piernikowy:
1.    Czekoladę roztopić razem z kremówką, ostudzić.
2.    Miękkie masło zmiksować, miksując wlewać roztopioną czekoladę i wsypać przyprawę do piernika oraz kakao.


KORZENNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ

Składniki:
- 160 g Mąki Puszystej Tortowej Lubella
- 180 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 60 g kakao DecoMorreno
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
- 1/3 szklanki świeżej żurawiny

Wykonanie:
1.    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2.    Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wbić jajko i zmiksować.
3.    Wsypać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować.
4.    Dodać świeżą żurawinę i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników.
5.    Z ciasta formować duże kulki (można nabierać łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie.
6.    Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 - 180ºC przez około 10 minut.
7.    Ściągać z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu, inaczej mogą się pokruszyć.


OPIS PRODUKTU:

Lubella Mąka Puszysta Tortowa – mąka pszenna tortowa, typ 450. Idealna na ciasta biszkoptowe, torty i babki. Jej jasna barwa i drobna granulacja sprawią, że wypieki będą delikatne i puszyste.

Cena rekomendowana półkowa: 2,59zł


Lubella Mąka Puszysta Krupczatka – mąka pszenna, typ 500. Idealna do pieczenia ciast kruchych i półkruchych, a także do panierowania. Krupczatka to rodzaj mąki pszennej o konsystencji kaszki, nazywanej inaczej jasną mąką gruboziarnistą.

Cena rekomendowana półkowa: 2,59zł



tagi: Lubella, świąteczne wypieki, przepisy,