Rogaliki, muffiny i tarty… wszyscy zajadamy się nimi w wersji słodkiej. Choć zwykle kojarzą nam się z deserem, to czas przełamać rutynę i spróbować ich w nieco innej odsłonie. Z boczkiem, szynką i warzywami tworzą naprawdę smaczne i wytrawne kompozycje. Jak je przygotować? Sprawdźcie nasze pomysły!
Powiedzmy sobie szczerze - zwykle mówiąc o rogalikach, muffinach czy tartach mamy na myśli te z czekoladą, owocami i bitą śmietaną. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych smakołyków ze słodkim nadzieniem, koniecznie wybierz te w wersji wytrawnej. Poniżej przedstawiamy przepisy, które udowadniają, że wypieki te pyszne są również na słono. Smacznego!
1. Tarta na cieście francuskim z Kaziukiem i camembertem
Składniki:
• Ciasto francuskie
• 4-5 plasterków kiełbasy Kaziuk JBB Bałdyga
• 3 jajka
• Camembert
• 200 ml śmietanki 30%
• Tarta mozzarella
• Rukola
• Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na formę do tarty wyłóż ciasto francuskie. Daj na ciasto obciążenie (np. naczynie żaroodporne) i piecz 10 minut w 200°C. Śmietankę wymieszaj z jajkami, dodaj tartą mozzarellę, dopraw solą i pieprzem. Mieszankę jajeczną wylej na podpieczone ciasto, poukładaj plasterki Kaziuka i camemberta. Całość piecz ok. 25 minut w 200°C. Podawaj z rukolą.
2. Rogaliki z szynką i serem
Składniki:
• Szynka z beczki Masarnia u Józefa – JBB Bałdyga
• Ciasto francuskie
• Czerwone pesto
• Ser żółty
• Rozmącone jajko
• Sezam do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie dzielimy w równe trójkąty. Nakładamy niewielką ilość czerwonego pesto, szynki i sera i zawijamy, tworząc rogaliki. Rogaliki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i zapiekamy w nagrzanym do temp. 190 stopni Celsjusza piekarniku przez około 30 minut. Czas przygotowania: 45 minut Poziom trudności: średni.
3. Muffinki z serem, boczkiem i szynką
Składniki:
• 750g mąki pszennej
• 2 jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• Pół kostki masła
• 1 szklanka mleka
• Szczypta soli
• 10 dag boczku z wędzarni JBB Bałdyga
• 10 dag szynki kruchej JBB Bałdyga
• 2 cebule
• 20 dag sera żółtego
• Zioła prowansalskie, sól, pieprz
• Masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą. Żółty ser i szynkę pokrój w małą kostkę, a cebulę i boczek w grubą kostkę. Boczek podsmaż, po chwili dodaj do niego cebulę. Jajka roztrzep z mlekiem. Masło rozpuść i ostudź, dodaj do mleka z jajkami. Mokre składniki połącz z suchymi. Dodaj do tego ser, szynkę, cebulę, boczek i przypraw solą, pieprzem i ziołami. Formę na muffinki wysmaruj masłem, przelej masę i piecz ok. 25 minut w 200°C.