Nowości

100% naturalny Olej z czarnuszki Ol’Vita zimno tłoczony, nieoczyszczony

Czwartek, 03 stycznia 2019
Olej z czarnuszki zimno tłoczony, nieoczyszczony Ol’Vita wytłaczany jest z nasion czarnuszki egipskiej. Cechuje go bardzo specyficzny, nieco ostry zapach i smak oraz brązowy kolor. Dzięki zastosowanej metodzie tłoczenia "na zimno" występujące w tym oleju kwasy tłuszczowe pozostają w niezmienionej formie. Olej ten jest produktem naturalnym o wysokiej zawartości tłuszczów nienasyconych w szczególności omega-6 i omega-9.
Olej z czarnuszki nazywany jest często „złotem faraonów”, ponieważ wykorzystywano go już w starożytnym Egipcie. Ze względu na moc jego właściwości stosuje go m. in. medycyna muzułmańska, grecka, rzymska i Ajurweda.

Olej z czarnuszki zawiera wiele prozdrowotnych substancji: w około 80 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym: kwas linolowy (omega-6) - około 55 %, kwas oleinowy (omega-9) - około 25 % i kwas alfa-linolenowy (omega-3) - około 1 %. W oleju z czarnuszki znajduje się również witamina E, beta-karoten, sterole, biotyna oraz mikroelementy i przeciwutleniacze. Jednym z najcenniejszych i najistotniejszych składników oleju z czarnuszki jest olejek eteryczny i zawarty w nim tymochinon. Dzięki niemu, olej z czarnuszki wykazuje silne działanie przeciwzapalne i łagodzące ból, a także ma właściwości przeciwnowotworowe oraz ochronne dla nerek i wątroby. Polecana dzienna porcja oleju z czarnuszki to 2 łyżeczki.

Olej z czarnuszki Ol’Vita to wszechstronny produkt kulinarny, który wzbogaca różnje dania, nadając im charakterystycznego, korzennego smaku. Można go dodać do sałatek, surówek, twarogu, kaszy a także do farszy, dipów, sosów i zup.  Produkt dostępny jest w butelkach z ciemnego szkła o pojemności 250 ml, 500 ml. Olej należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, po otwarciu powinien stać w lodówce.

Marka: Ol’Vita
Pojemność: 100 ml
Sugerowana cena: 21 zł
www.Ol’Vita.pl



tagi: olej z czarnuszki , Ol’Vita ,