Ciepłymi popołudniami nic tak dobrze nie smakuje jak grill, szczególnie w męskim wydaniu. Zarumieniona kiełbaska, grillowane skrzydełka czy soczysta karkówka - te smakołyki z pewnością ucieszą niejedno męskie podniebienie. Pomysłów na to jak je urozmaicić jest wiele, ale większość panów nie wyobraża sobie podania ich bez ostrych przypraw i smakowitych sosów, które podkreślają smak mięsnych dań z rusztu.
Grill po męsku
Co najczęściej mężczyźni wrzucają na ruszt? Przede wszystkim mięso. Żaden z panów raczej nie wyobraża sobie grilla bez klasycznej kiełbaski, karkówki czy soczystych żeberek. Z piedestału nie schodzi również drób w postaci skrzydełek, piersi czy nóżek z kurczaka. Nie zapominajmy jednak, że mężczyźni to prawdziwi wirtuozi smaków, którzy potrafią być bardzo innowacyjni. Coraz częściej sięgają po nowe produkty, za pomocą których przyrządzają smakowite dania. W czym tkwi sekret? W dodatkach. Nudny ketchup czy musztardę warto zastąpić pysznymi sosami, a klasyczną kiełbasę można podać w innej oryginalnej odsłonie. Niektórym panom do gustu przypadnie kiełbasa inspirowana niemiecką kuchnią – tzw. currywurst. To wieprzowa kiełbasa posypana dużą ilością curry, grillowana i podana z wyrazistym sosem na bazie koncentratu pomidorowego. Jak ją przygotować? Sprawdźcie poniższy przepis.
Currywurst
Składniki: • 1 kiełbasa wieprzowa o smaku bekonu z serem marki Konspol • ½ cebuli • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • ¼ szklanki wody • 3 łyżki mleka kokosowego • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry • 1 łyżeczka przyprawy curry • ½ łyżki ketchupu pikantnego • cukier do smaku
Przygotowanie: Na patelni smażymy posikany czosnek i cebulę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę curry, ketchup oraz wodę. Całość mieszamy, gotujemy, dodajemy mleko kokosowe oraz przyprawę curry. Całość smażymy ok. 1,5 minuty. Następnie rozgrzewamy ruszt do wysokiej temperatury i grillujemy kiełbasę z obu stron. Pod koniec grillowania kiełbasę smarujemy przygotowaną pastą. Currywurst podajemy z pieczywem.
Imbirowe skrzydła z grilla
Składniki: • 4 skrzydła pieczone z kurczaka marki Konspol • sok z 1/2 limonki • 3 drobno posiekane papryczki chili bez pestek • 1 łyżka brązowego cukru • 2 łyżki świeżo startego imbiru • 1 łyżeczka sosu sojowego • pieprz • 10 rozgniecionych ziaren kolendry
Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty: sok z 1/2 limonki, 3 drobno posiekane papryczki chili bez pestek, 1 łyżka brązowego cukru, 2 łyżki świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka sosu sojowego, 10 rozgniecionych ziaren kolendry i pieprz dokładnie mieszamy. Skrzydła z kurczaka zalewamy marynatą i wstawiamy na noc do lodówki. Grillujemy ok. 20 minut, kilkakrotnie obracając.
Jak podaje ZUS, w ub.r. łączna liczba dni absencji chorobowej...
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.