Nowości

Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem marki Britta

Czwartek, 18 maja 2017
Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem marki Britta to wykwintne, a zaraz proste w przygotowaniu danie, które zachwyci każde podniebienie.
Składniki (4 porcje):
•    1 opakowanie ryżu dzikiego marki Britta
•    800 g krewetek (waga przed obraniem)
•    ok. 600 ml mleczka kokosowego
•    250 g pomidorów koktajlowych
•    2 liście limonki (opcjonalnie)
•    100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
•    1–2 łyżki zielonej pasty curry
•    2 limonki
•    sól, pieprz
•    1 łyżka oleju kokosowego

Propozycja podania:
•    1 opakowanie mieszanki sałat
•    oliwa z oliwek
•    sok z limonki
•    sól
•    pieprz
•    liście mięty
•    limonka
•    papryczka chilli
    
Wykonanie
  1. Ugotuj ryż dziki marki Britta zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W między czasie krewetki oczyść ze skorupek. Usuń czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet).
  3. Rozgrzej olej, dodaj pastę curry oraz liście limonki, smaż przez chwilę. 
  4. Dodaj mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotuj ok. 10 minut często mieszając.
  5. Jarmuż oczyść z twardych nerwów. Pokrój go wg własnych preferencji. Dodaj na patelnię wraz z krewetkami i gotuj ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos.
  6. Na koniec sos dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
  7. Ryż podawaj z sosem. porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.
Smacznego!

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę: www.britta.pl oraz na fanpage: www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.

Producent: „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.



tagi: Britta , krewetki z jarmużem , dziki ryż ,