Inspiracją w tworzeniu nowych receptur była między innymi hiszpańska Andaluzja, Italia, Rumunia i znana blisko każdemu - Kraina fantazji.
Andaluzja nie tylko w południowej Hiszpanii
Andaluzja – region południowej Hiszpanii. Wyróżnia go długi pas wybrzeża, gęste zaludnienie i taniec słynny na całym świecie - flamenco. Do tego przepiękne plaże w pobliżu Costa del Sol (Wybrzeża Słońca), znanego z zabytków kultury Maurów oraz licznych pól golfowych. Nie ustępuje mu w niczym atrakcyjnością Costa de la Luz (Wybrzeże Światła) i Sierra Nevada, znany kurort narciarski położony w górach Sierra morena. W nowej recepturze Fanexu to wszystko przekłada się na majonezowy sos o intensywnej słoneczno-łososiowej barwie. To świetny dodatek do mięsa, ryb (przede wszystkim łososia), a także do frytek (zwłaszcza belgijskich). Co to są frytki belgijskie? Niewtajemniczonym wyjaśniamy, że wymagają one nieco więcej starań w przyrządzaniu niż te frytki, do których jesteśmy przyczajeni. Generalnie można powiedzieć, że powinny być chrupiące na zewnątrz, miękkie i delikatne. Nie mogą ociekać tłuszczem. Z sosem andaluzyjskim stanowią smakowy ideał (przepis można znaleźć na stronie internetowej Fanexu). Sos andaluzyjski ze wszystkimi swoimi walorami doskonale podkreśla również smak potraw z grilla. Występuje w opakowaniach 950 g.
Włoski klimat na talerzu
Nowością pozostającą w południowych klimatach jest sos czosnkowy z ziołami włoskimi. Pasujący nie tylko do pizzy i innych dań rodem ze słonecznej Italii. Czosnek to roślina o wszechstronnym działaniu. Nie tylko odstrasza wampiry, co wielokrotnie dowiedziono na licznych filmach tej treści, ale też działa prozdrowotnie. Czosnek działa jako silny przeciwutleniacz chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników. Działa też jako naturalny antybiotyk, wspomaga trawienie tłuszczów, obniża poziom cholesterolu we krwi. Czosnek pochodzi z Azji, a pierwszy o nim wspominał sam Konfucjusz. Jak donosi Wikipedia „Główki czosnku znajdują się na malowidłach wewnątrz piramidy Cheopsa, pałacu w Knossos na Krecie oraz w ruinach Pompei i Herkulanum”. Czy na tych malowidłach znajdują się zioła użyte do wyrobu sosu czosnkowego z ziołami włoskimi w Fanexie, tego jeszcze nie zbadano. Wykazano natomiast, że warto tego sosu dodawać szczególnie przy spożywaniu wszelkiego rodzaju kanapek, sałatek oraz do mięs. Niezastąpiony jest również przy wydobywaniu smaku innych dań na ciepło.
Aromatyczna bazylia rosnąca w Afryce i Azji
Kolejną nowością jest sos bazyliowy. Inspiracją była tu dziko rosnąca w strefie tropikalnej i subtropikalnej Afryki i Azji bazylia. Ta roślina zawiera w sobie silnie i przyjemnie pachnący olejek eteryczny. Podobnie miło powinny pachnieć potrawy do których użyjemy bazyliowego sosu. Szczególnie polecany jest on do kurczaka, łososia sałatek i frytek. Doskonale podkreśla, co warto tu zaakcentować ze względu na porę roku - również smak potraw z grilla.
Wszystkie sosy dostępne są u wybranych dystrybutorów oraz niektórych sieciach marketów, a także w e-sklepie na stronie www.fanex.pl.
Sos bazyliowy
Sos o zielonej barwie i urzekającym aromacie bazylii. Szczególnie polecany do kurczaka, łososia, sałatek i frytek. Doskonale podkreśla również smak potraw z grilla. Butelka plast. 950 g; cena w e-sklepie na www.fanex.pl – 9,32 zł.
Sos andaluzyjski
Majonezowy sos o intensywnej łososiowej barwie. To świetny dodatek do mięsa, ryb (przede wszystkim łososia) a także do frytek (zwłaszcza belgijskich). Butelka plast. 950 g; cena w e-sklepie na www.fanex.pl – 8,65 zł.
Sos czosnkowy z ziołami włoskimi
Jasny i kremowy, o wyraźnie wyczuwalnym aromacie czosnku i ziół typowych dla włoskiej kuchni. Polecany do pizzy, sałatek, kanapek czy mięs. Doskonale podkreśla również smak innych dań na ciepło. Butelka plast. 950 g; cena w e-sklepie na www.fanex.pl – 9,42 zł.