Rozmaryn dzięki swym wyjątkowym kulinarnym walorom jest idealnym dodatkiem do mięs i ryb, ryżu, domowych wędlin, zup oraz sałatek. Doskonale wydobywa charakter dań kuchni polskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.
Dzięki swojemu mocnemu zapachowi idealnie nadaje się do aromatyzowania oliwy z oliwek i marynowania mięs. Szczególnie dobrze komponuje się z jagnięciną i dziczyzną, a także coraz popularniejszą w Polsce baraniną. Można doprawić nim pieczone ziemniaki i pizzę oraz użyć do wypieku pieczywa takiego jak: ciabatta czy focaccia, a dodany do tradycyjnej zupy jarzynowej nada jej atrakcyjnego smaku i apetycznego aromatu.
Rozmaryn jest bardzo przydatny w sezonie grillowym, kiedy oprócz mięs, możemy marynować w nim warzywa: pomidory, bakłażana, cukinię czy paprykę. Doskonale sprawdza się w połączeniu z czerwonym winem - z tym duetem możemy przygotować bazę do sosów mięsnych inspirowanych kuchnią francuską lub ugotować w nim np. świeże gruszki.
Czy wiesz, że...
• Rozmaryn pochodzi ze słonecznych obszarów Morza Śródziemnego, a obecnie uprawia się go w wielu zakątkach świata.
• Najczęściej występuje jako składnik mieszanki ziół prowansalskich.
Średnia cena detaliczna: 1,29 zł
30 lat innowacji, nowe inwestycje i produkty...
Podpisana w 2023 roku umowa sponsorska z wodą Staropolanka z...
W przedostatnim kwartale roku o 9,5% rdr. zwiększył się ruch...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...
Najpopularniejszym instrumentem oszczędzania w tej grupie...