Różową sól wydobywa się w Pakistanie, u podnóża Himalajów. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom jest ona wykorzystywana szeroko w celach leczniczych i pielęgnacyjnych. W kuchni natomiast stanowi dopełniający smaku, niezwykły, pod względem składu i kolorystyki, dodatek do różnego rodzaju dań.
Krystaliczna sól himalajska zawiera aż 84 naturalne pierwiastki, m.in. magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor i jod, które są niezbędne w codziennej diecie. Dzięki temu jest ona oryginalną, bogatszą w minerały, alternatywą dla używanego powszechnie chlorku sodu.
Egzotyczne zabarwienie
Delikatny różowy kolor soli wynika z rodzaju skały, z której ona pochodzi. Im bardziej jest różowa, tym więcej zawiera żelaza.
Oryginalnie zabarwione kryształy ciekawie prezentują się w młynku od Kotányi z możliwością dwustopniowego mielenia. Dzięki regulacji możemy uzyskać drobne lub grubsze kawałki soli, które smacznie wkomponują się w intensywność i konsystencję przygotowywanej potrawy.
Sól Himalajska Kotányi, młynek 88 g.
Cena (brutto): ok. 10 zł