Nowości

Poczuj święta z Vegetą

Czwartek, 13 grudnia 2012
Święta Bożego Narodzenia to dzisiaj coraz rzadziej czas refleksji i spokoju. Zabieganie sprawia, że zamiast prawdziwej, wyciągamy plastikową choinkę, a domowe potrawy i wypieki zastępujemy gotowymi wyrobami. Na szczęście jest coś, co przekonuje nas do samodzielnego przyrządzania dań. To unoszący się w całym domu wyjątkowy, zapamiętany z dzieciństwa zapach, który czujemy tylko raz w roku i którego nie sposób pomylić z żadnym innym.

 Zupa grzybowa, barszcz z uszkami, pierogi z grzybami i kapustą, smażony karp, bigos, do tego domowy piernik i makowiec – gdy tylko poczujemy ich zapach przenosimy się myślami w beztroski świat sprzed lat. Bez świątecznej atmosfery, jaką tworzą zapachy wigilijnych potraw, święta straciłyby swój urok i blask. Nawet jeśli przygotowanie bożonarodzeniowych dań wymaga czasu i dodatkowej energii, świąteczny klimat, jaki tworzą własnoręcznie przygotowane potrawy na pewno wynagrodzi nam włożony w nie wysiłek.

 Przygotowanie wyśmienitej, pełnej głębokiego smaku i zapachu potrawy wymaga nie tyle szczególnych umiejętności kulinarnych, co użycia odpowiednich, dedykowanych poszczególnym potrawom przypraw. Dlatego w portfolio firmy Podravka znajdziemy przyprawy, które ułatwią nam wydobycie zapachów z najbardziej popularnych wigilijnych przysmaków - Vegeta Natur do dań z grzybów, Vegeta do ryb i Vegeta do bigosu to kompozycje, które idealnie dopełnią atmosferę świąt i sprawią, że również w tym roku będą one wyjątkowe. 

Ceny Vegety na sklepowych półkach:

Vegeta Natur do dań z grzybów – ok. 2,20 / 20g

Vegeta do ryb – ok. 1,80 / 20g

Vegeta do bigosu – ok. 1,80 / 20g

 

Podravka inspiruje

Pierogi z kapustą i grzybami – obowiązkowe danie na wigilijnym stole


Czas przygotowania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 4

Składniki:
Farsz
½ kg kapusty kiszonej
½ kg suszonych grzybów
1 cebula
½ opakowania Vegety do bigosu
szczypta pieprzu
liść laurowy
ziele angielskie
Ciasto
4 szklanki mąki
pół szklanki wody
jajko
sól

Przygotowanie:
1. Kapustę gotować około pół godziny w małej ilości wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
2. Grzyby wypłukać, gotować do momentu aż będą miękkie (ok. pół godziny).
3. Następnie wyjąć grzyby z wywaru i dodać je do miękkiej już kapusty. Wszystko doprawić Vegetą do bigosu.
4. Cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na oleju lub maśle. Dodać do kapusty i grzybów i gotować kilka minut ciągle mieszając.
5. Mieszać wszystkie składniki na ciasto, gnieść, a następnie rozwałkować je podsypując mąką.
6. Wykrawać szklanką krążki. Na każdym krążku układać łyżeczką farsz. Zlepiać mocno brzegi pierogów.
7. Gotowe już pierogi gotować we wrzącej wodzie 3 minuty.

Serwowanie:
Najlepiej smakują polane odrobiną oleju.

Smacznego!

Więcej na: http://www.vegeta.pl i https://www.facebook.com/SekretyMojejKuchni 

tagi: święta , Vegeta , Podravka , przyprawy , pierogi , ,