Uroczystość zgromadziła przedstawicieli duchowieństwa, rządu, lokalnych władz samorządowych, służb weterynaryjnych, klientów, dostawców i pracowników SM MLEKOVITA, wykonawców – firmy Obram, Multivac, Omnis i Anatex oraz media ogólnopolskie i regionalne. Rozpoczęła się częścią konferencyjną, podczas której głos zabrał Prezes Zarządu Grupy MLEKOVITA Dariusz Sapiński, dziękując przybyłym i przedstawiając im innowacyjność zastosowanego rozwiązania.
Wręczone zostały również wyróżnienia Agencji Rynku Rolnego dla największych dostawców mleka do zakładu w Baranowie, a na zakończenie części konferencyjnej – pamiątkowe statuetki dla gości. Następnie wszyscy uczestnicy ceremonii inauguracji przenieśli się do hali, w której ulokowano instalację. Tam nastąpiło uroczyste przecięcie wstęgi i poświęcenie linii, którego dokonał ksiądz biskup Janusz Stepnowski. Zwiedzanie zakładu i prezentacja nowo uruchomionej linii do produkcji serów twarogowych bezformowych zakończyły oficjalną uroczystość otwarcia.
Oferowane dotychczas linie technologiczne bazowały w swoim założeniu na prasowaniu masy twarogowej (samoprasowanie lub prasowanie mechaniczne), które wymagało zastosowania form. Natomiast rozwiązanie zainstalowane w zakładzie Grupy MLEKOVITA jest pozbawione form, a więc również całego szeregu urządzeń do ich obsługi. Produkowany tu twaróg zachowuje jednocześnie swoje wysokie walory organoleptyczne (smak, zapach, konsystencję) i fizyko-chemiczne. Produkt pakowany jest bezpośrednio po uformowaniu „na ciepło” (w temperaturze 35°C), dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość i smakowitość. Jednocześnie zastosowany system produkcji jest ekologiczny: zmniejsza zużycie wody, pary, energii elektrycznej i emisji ścieków.
Kompaktowa zwarta konstrukcja pozwala na zainstalowanie linii na niewielkiej powierzchni, a modułowy system jej budowy pozwala na rozbudowę i dopasowanie wydajności do potrzeb rynku. Dotychczas funkcjonujące linie technologiczne nie posiadały możliwości regulacji wagi jednostkowej produktu. Nowe rozwiązanie pozwala w sposób płynny na regulację wagi gotowego produktu z zachowaniem standardu masy dla całej partii produktu, np. nominalna waga 250 g pod potrzeby klientów może być regulowana w zakresie od 180 do 370 g. Cykl formowania i prasowania 24 klinków trwa 20 sekund (co sekundę powstaje jeden klinek) – w dotychczasowej technologii proces ten trwał dwie godziny.
Linia z pakowaczką zainstalowana została na powierzchni 500 m². Wartość inwestycji wyniosła ok. 10 milionów zł i została sfinansowana ze środków własnych. Dzięki niej przewidywanych jest utworzenie 10 nowych miejsc pracy.
Na nowej linii MLEKOVITA produkuje sery twarogowe w dwóch kształtach: klinku oraz tzw. stadionie. To innowacyjne sery twarogowe, zachowujące to, co w mleku najcenniejsze: wyjątkowe bogactwo białka, witamin i składników mineralnych. Są smaczne i lekkostrawne, stanowią podstawę każdej zbilansowanej diety. Doskonałe zarówno na codzienne kanapki, do tradycyjnych pierogów, naleśników, jak również do smakowitych ciast i deserów. W formie „stadion” oferowane są w 200-gramowym wariancie półtłustym, a w tradycyjnej formie klinka w porcji 230 g w trzech opcjach: chudej, półtłustej i tłustej. Dostępne w poręcznych, stabilnych opakowaniach z wygodną opcją wielokrotnego otwierania i zamykania pozwalają dłużej cieszyć się oryginalnym smakiem i świeżością twarogu.
tagi: Mlekovita , linia technologiczna , produkcja serów , sery , twarogi ,
Tchibo ogłosiło nową, globalną strategię klimatyczną...
Działalność Nestlé w Polsce wsparła utrzymanie 45,2 tys...
W pierwszym półroczu 2025 roku sieci handlowe w Polsce...
W obliczu narastających napięć geopolitycznych i...
To coraz istotniejszy klient dla sektora bankowego...
Instytucje kontrolujące stopniowo zmieniają swój charakter...
Bitcoin może kosztować nawet 200 tys. dolarów...
Potrzebne zachęty do dłuższej aktywności zawodowej...