Nieskategoryzowane

Wielkanoc z Podravką

Wtorek, 24 kwietnia 2007
Śniadanie wielkanocne to czas spożywania tradycyjnych potraw. W ich przygotowaniu pomogą monoprzyprawy i pasty warzywne Podravki oraz  niezastąpiona  w każdej polskiej kuchni Vegeta.

Zgodnie z polską tradycją, Wielkanoc to najradośniejsze święto roku. Kojarzy się
z odrodzeniem, słońcem, energią i witalnością. Nowe życie symbolizują pisanki i baranki wkładane do wielkanocnego koszyka. Nie może zabraknąć w nim chleba, a w wielu regionach Polski - również tradycyjnych świątecznych ciast, czyli babek i mazurków. Święconka zawiera wędlinę (najczęściej kiełbasę), ser, miód oraz dodatki do potraw – chrzan, pieprz i sól. Zgodnie ze staropolską obrzędowością, każda gospodyni – przynosząc koszyczek wielkanocny
z kościoła - obchodziła z nim cały dom trzy razy, zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Miało
to odpędzić złe moce i zapewnić mieszkańcom dostatek, błogosławieństwo oraz pomyślność.

Święcone potrawy do dziś zajmują najbardziej eksponowane miejsce na wielkanocnym stole. Można na nim znaleźć również przyprawy – sól, pieprz i chrzan. Sól uważana jest
za kwintesencję życia – symbol prostoty i oczyszczenia. Pieprz i chrzan oznaczają natomiast gorycz poprzedzającą wielkanocne odrodzenie. W tę powszechnie akceptowaną symbolikę wpisuje się Vegeta, która dla wielu gospodyń na wszystkich kontynentach stała się synonimem niezastąpionej przyprawy uniwersalnej do potraw. Jej żółty kolor nie tylko przywodzi na myśl wielkanocne dekoracje, ale również sprawia, że dania przygotowane z użyciem Vegety mają
w sobie tak wiele wiosennej energii i optymizmu.

Za najważniejszy świąteczny posiłek uważane jest śniadanie wielkanocne, podczas którego
na stole królują jajka. Podajemy je w różnych postaciach – od jajek święconych, do których dodać można pieprz czarny Podravki, poprzez jajka faszerowane i różnorodne sałatki, których smak urozmaici Vegeta Standard.

Wielkanocne menu wzbogacą także dania przyrządzone z użyciem past warzywnych Podravki. Można je dodać zarówno do zimnych przystawek i wędlin, jak i ciepłych dań mięsnych, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pasta warzywna Ajvar – sporządzona na bazie papryki, z dodatkiem bakłażanów, oleju i przypraw – urozmaici smak słynnej polskiej białej kiełbasy, wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Doskonale nadaje się również do gulaszu
i wielkanocnego schabu w ziołach, który przyrządzić można według specjalnego przepisu Podravki.

Niezastąpionym dodatkiem do pieczonych i gotowanych mięs są także monoprzyprawy Podravki, uzyskiwane z wonnych, starannie wyselekcjonowanych ziół, dojrzewających na polach słonecznej Chorwacji. Dzięki odrobinie czarnego pieprzu, majeranku, oregano, liścia laurowego, koperku czy curry świąteczne dania będą smakować lepiej niż zwykle. Bez ich dodatku nie sposób przygotować nie tylko gulaszu czy pieczeni, ale również faszerowanych jajek. Sekretem ich niezwykłego smaku będzie dodatek pieprzu i curry Podravki oraz Vegety Standard.

Jajka faszerowane z szynką

Składniki:
8 jajek,
15 dag szynki,
5 dag parmezanu,
50 ml śmietany,
1łyżka Vegety,
½ łyżeczki curry firmy Podravka,
1 łyżka pieprzu czarnego firmy Podravka,
majonez,
zielona sałata.

Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić w poprzek na pół i wyjąć z nich żółtka. Szynkę, ser i żółtka zemleć, dodać śmietanę i przyprawy - 1 łyżkę Vegety, 1 łyżkę pieprzu i ½ łyżeczki curry. Wszystkie składniki starannie wymieszać. Białka napełnić farszem, nadając im kształt całego jajka. Ułożyć na liściach sałaty, polać majonezem
i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Wielkanocny schab w ziołach

Składniki:
1,2 kg schabu,
2 łyżki Vegety,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki musztardy,
1 łyżka tymianku,
1 łyżka majeranku firmy Podravka,
1 łyżka oregano firmy Podravka,
1 łyżka pieprzu czarnego firmy Podravka,
1 łyżka oleju,
pasta warzywna Ajvar.

Sposób przygotowania:
Oczyszczony schab natrzeć Vegetą i odstawić na godzinę do lodówki. Zioła połączyć z musztardą, pieprzem
i roztartym czosnkiem. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastą posmarować mięso i ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec około 1,5 godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza, polewając od czasu do czasu wytwarzającym się sosem. Podawać na gorąco z pastą warzywną Ajvar.


Dostępność sprzedaży:
Vegeta Standard - dostępna w opakowaniach 18g, 75g, 125g, 200g, 500g, 1kg, 2kg, 5kg, 10kg oraz w puszkach 250g. Cena, w zależności od opakowania: od 0,55 zł za 18g do 16,35 zł za 1kg.
Pasty warzywne Ajvar ostry i Ajvar łagodny - dostępne w słoiczkach 195g w cenie 5 zł/szt.
Pieprz czarny, curry, majeranek i oregano – dostępne w opakowaniach 10g w cenie 0,9 zł/szt.
Wszystkie produkty Podravki można kupić w sklepach detalicznych, a także super- i hipermarketach na terenie całego kraju.

Dubravko Vencl, Podravka Polska
tel. (0) 602 344 707
e-mail: dubravko.vencl@podravka.pl

 

 

tagi: podravka,wielkanoc,vegeta,[przyprawy,potrawy wielkanocne ,