Nowości

Żurawina na Święta

Poniedziałek, 12 listopada 2012 Autor: Monika Dawiec,
Święta nieodłącznie kojarzą się ze stołem suto zastawionym pysznymi potrawami. Planując świąteczne menu, powinniśmy pamiętać nie tylko o podstawowych składnikach tradycyjnych potraw, ale również o wszelkiego rodzaju dodatkach, które nadadzą im wyjątkowego smaku. Warto wykorzystać więc produkty firmy Develey, dzięki którym dania i wypieki nabiorą odświętnego charakteru. Jednym z nich jest Żurawina Develey, która pochodzi w 100% z polskich upraw.

Żurawina Develey to niezastąpiony dodatek do mięs, pasztetów, wędlin oraz wielu wypieków. Owocowy smak i wysokiej jakości składniki, doskonale wzbogacą świąteczne dania. Można zrobić z niej np. kisiel żurawinowy, nadzienie do mięs czy smaczne przełożenie do piernika.

Wypróbuj poniższe przepisy, aby urozmaicić tradycyjne świąteczne potrawy. Twoi bliscy będą zachwyceni!

Świąteczne babeczki z żurawiną

Składniki:
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żurawina Develey

Wykonanie:
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąka, cukier puder
i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: jajka, jogurt i olej. Następnie połącz zawartosć obu misek i delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników.Formę do muffinków delikatnie wysmaruj masłem lub ułóż w niej papierowe papilotki i wypełnij ciastem do 1/3 ich wysokości. Następnie na ciasto połóż po jednej łyżeczce Żurawiny Develey i przykryj równomiernie pozostałym ciastem. Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez ok. 20 minut.

Śledzie z sosem żurawinowym

Składniki:
70 dag filetów śledziowych
30 dag jabłek
100 ml białego wina
3 łyżeczki Żurawiny Develey
10 dag utartego chrzanu
10 dag miodu

Wykonanie:
Śledzie wymocz w wodzie przez ok. 3 h i „porwij“ je na małe kawałki. Jabłka pokrój w drobną kosteczkę i na godzinę zalej winem. Przygotuj sos z chrzanu, żurawiny Develey i miodu, a następnie połącz go z resztą składników.

Pieczone jabłka z miodem i żurawiną

Składniki:
4 jabłka
cynamon
4 łyżki żurawiny Develey
4 łyżki miodu
garść posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:
Jabłka przetnij na wysokości 2/3 od góry i za pomocą łyżeczki wydrąż gniazdo nasienne. Wypełnij je łyżką miodu, żurawiną Develey, posyp cynamonem i orzechami. Następnie ułóż jabłka na formie do pieczenia, przykryj odciętą górną częścią owocu i piecz ok. 20 min w piekarniku.

Smacznego!

tagi: Develey , żurawina , mięsa , swięta ,