Poniedziałek, 12 listopada 2012
Autor:
Monika Dawiec,
Święta nieodłącznie kojarzą się ze stołem suto zastawionym pysznymi potrawami. Planując świąteczne menu, powinniśmy pamiętać nie tylko o podstawowych składnikach tradycyjnych potraw, ale również o wszelkiego rodzaju dodatkach, które nadadzą im wyjątkowego smaku. Warto wykorzystać więc produkty firmy Develey, dzięki którym dania i wypieki nabiorą odświętnego charakteru. Jednym z nich jest Żurawina Develey, która pochodzi w 100% z polskich upraw.
Żurawina Develey to niezastąpiony dodatek do mięs, pasztetów, wędlin oraz wielu wypieków. Owocowy smak i wysokiej jakości składniki, doskonale wzbogacą świąteczne dania. Można zrobić z niej np. kisiel żurawinowy, nadzienie do mięs czy smaczne przełożenie do piernika.
Wypróbuj poniższe przepisy, aby urozmaicić tradycyjne świąteczne potrawy. Twoi bliscy będą zachwyceni!
Wykonanie: W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąka, cukier puder i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: jajka, jogurt i olej. Następnie połącz zawartosć obu misek i delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników.Formę do muffinków delikatnie wysmaruj masłem lub ułóż w niej papierowe papilotki i wypełnij ciastem do 1/3 ich wysokości. Następnie na ciasto połóż po jednej łyżeczce Żurawiny Develey i przykryj równomiernie pozostałym ciastem. Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez ok. 20 minut.
Śledzie z sosem żurawinowym
Składniki: 70 dag filetów śledziowych 30 dag jabłek 100 ml białego wina 3 łyżeczki Żurawiny Develey 10 dag utartego chrzanu 10 dag miodu
Wykonanie: Śledzie wymocz w wodzie przez ok. 3 h i „porwij“ je na małe kawałki. Jabłka pokrój w drobną kosteczkę i na godzinę zalej winem. Przygotuj sos z chrzanu, żurawiny Develey i miodu, a następnie połącz go z resztą składników.
Wykonanie: Jabłka przetnij na wysokości 2/3 od góry i za pomocą łyżeczki wydrąż gniazdo nasienne. Wypełnij je łyżką miodu, żurawiną Develey, posyp cynamonem i orzechami. Następnie ułóż jabłka na formie do pieczenia, przykryj odciętą górną częścią owocu i piecz ok. 20 min w piekarniku.
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.