Czytelnia

Barszcz czerwony Knorr w nowej recepturze

Wtorek, 30 października 2012 Autor: Maja Święcka,
Trudno wyobrazić sobie polski stół bez barszczu czerwonego. Nie dziwi więc fakt, że danie to znajduje się w pierwszej 10 najbardziej popularnych potraw w polskich restauracjach i hotelach. Szefowie kuchni wiedzą, że jego przygotowanie nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Aby uzyskać doskonały smak i apetyczny kolor restauratorzy mogą skorzystać z barszczu czerwonego marki Knorr o ulepszonej recepturze, który może być użyty również jako przyprawa. Dostępne są dwa warianty: 1,4 kg (eurokontener) oraz 3 kg (wiaderko).

Okres świąteczny przywołuje na myśl skojarzenia związane z przyjemnymi, apetycznymi zapachami unoszącymi się w kuchni. Wywodzący się z Ukrainy barszcz to jedno z tych dań, których na wigilijnym stole nie może zabraknąć!

Jaki powinien być dobry barszcz czerwony?

Popularny w krajach Europy Centralnej i Wschodniej barszcz powinien mieć zbalansowany, słodko-kwaśny smak prawdziwych buraków, aromat ziół  i przypraw, w tym majeranku i czosnku. Musi mieć także intensywny, klarowny kolor i czystą, lecz nie przezroczystą barwę. Szefowie kuchni wiedzą,
że przygotowanie takiego perfekcyjnego barszczu to nie lada wyzwanie.

Nowa receptura barszczu czerwonego Knorr

Idealnym rozwiązaniem dla szefów kuchni jest barszcz czerwony Knorr w nowej recepturze. Nie jest to jedynie zwykła baza do przygotowania gotowego wywaru – to doskonałej jakości produkt, który może być użyty także jako przyprawa lub dodatek do barszczu gotowanego na bazie świeżych buraków.

Nowa, ulepszona receptura czyni barszcz czerwony Knorr jeszcze skuteczniejszym „pomocnikiem” w kuchni. Dzięki obniżonej aż o 80 % zawartości tłuszczu na ciepłym barszczu nie tworzą się oka. Produkt charakteryzuje się najwyższą na rynku zawartością ekstraktu z czerwonych buraków, nie trzeba go także odcedzać,

ponieważ do nowej receptury nie dodano garniszu. Barszcz z dodatkiem produktu Knorr po podgrzaniu nie rudzieje i nie zmienia swojego smaku, tak jak to ma czasami miejsce w przypadku barszczu przyrządzonego wyłączenie ze świeżych warzyw. Nowy produkt ma o 3 miesiące dłuższy termin przydatności do spożycia, niż produkt w poprzedniej recepturze, a także - jako jedyny w ofercie produktów sypkich dla gastronomii – nie ma wzmacniaczy smaku. Barszcz czerwony Knorr jest idealnym wsparciem dla szefów kuchni – doskonale wzbogaca i pogłębia smak oraz gwarantuje wyśmienity kolor dania.

tagi: barszcz czerwony , Knorr ,