Naturalny chrzan obecny jest w polskiej kuchni od średniowiecza. Co ciekawe jego zastosowanie początkowo miało zdecydowanie szerszy zakres – był lekarstwem, rośliną kosmetyczną, a nawet surowiem zielarskim. Obecnie kojarzy nam się wyłącznie z kuchnią. Zarówno ćwikła domowej roboty, jak i rozmaite mięsa, z dodatkiem chrzanu nabierają właściwego sobie charakteru. Niestety sam proces przygotowania może przysporzyć wielu problemów. Osobom pragnącym tego uniknąć polecamy Sos Kielecki chrzanowy. Wyróżnia go lekki i kremowy smak oraz jednolita konsystencja i jasna, apetyczna barwa.
W potocznej opinii chrzan najczęściej wykorzystuje się w czasie Świąt Wielkanocnych. Nic bardziej mylnego. Dominujące w kuchni polskiej potrawy, bazujące w większości na różnego rodzaju mięsach - pieczonych, gotowanych czy smażonych – często potrzebują „wzmocnienia”. Soczysty schab ze śliwką czy też kiełbasa z grilla smakują zdecydowanie lepiej w towarzystwie Sosu Kieleckiego chrzanowego. Ten przysmak może na nowo odkryć przed nami bogaty smak ulubionych potraw oraz zachęcić do kulinarnych eksperymentów.
tagi: Społem , sos , sos chrzanowy , sos kielecki , kielecki ,
71 proc. osób po 60. roku życia chce pracować. Główną...
Z analizy ekspozycji półkowej przeprowadzonej przez firmę...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...