Nowości

Moda na przetwory

Poniedziałek, 20 sierpnia 2012 Autor: Maja Święcka,
Pamiętasz czasy, gdy Twoja babcia robiła pyszne przetwory i marynaty? Smaku domowych korniszonów czy grzybków ze słoiczka nie da się zapomnieć. Dziś na fali powrotu do zdrowych nawyków żywieniowych chętnie sięgamy po te powszechnie stosowane przez nasze babcie sposoby marynowania. Wystarczą tylko sezonowe warzywa, odpowiednia receptura oraz ocet Develey, by przez całą zimę Twoja rodzina zajadała się zdrowymi warzywami, owocami i grzybami. Własnoręcznie przygotowane marynaty to powód do dumy!

Myślisz, że robienie domowych przetworów to już przeżytek? Nic bardziej mylnego! Robienie marynat znowu stało się modne. Możesz zrobić je z prawie każdego rodzaju sezonowych warzyw. We wrześniu masz okazję zatrzymać na dłużej smak pomidorów, ogórków, cukini, papryki i grzybów. Z kolei w październiku warto pokusić się o zrobienie przetworów z dyni, a także warzywnych sałatek oraz kwaszonej kapusty. Zamarynować możesz również czosnek, cebulę czy pigwę. Przygotowane we własnej kuchni przetwory ze zdrowych warzyw, to prosty i pewny sposób na zatrzymanie smaków lata i jesieni w słoiku. Marynaty stanowią znakomity dodatek do dań obiadowych. Mogą one także urozmaicić pyszną sałatkę.

Robiąc przetwory musisz pamiętać o odpowiedniej jakości składników. Ważne jest, jakiego użyjesz octu, bo to on zapewni odpowiednio kwaśny smak. Warto wykorzystać octy Develey, które powstają w wyniku naturalnego procesu fermentacji octowej z najlepszych, wyselekcjonowanych składników. Możesz wybierać spośród octu z białego i czerwonego wina, jabłkowego i octu balsamicznego. Pozwolą one na urozmaicenie Twoich weków i dodadzą im niezwykłego aromatu. Możesz wykorzystać je również do tworzenia sosów oraz jako dodatek do surówek i sałatek.

Specjalnie dla miłośników zimowych przetworów Develey przygotował większe, wygodne butelki octu jabłkowego i octu winnego - 500 ml. Dzięki temu przygotujesz więcej zaprawy, za mniejszą cenę.

Wykorzystaj poniższy przepis do przygotowywania marynaty, której smak z pewnością zachwyci Ciebie i Twoją rodzinę.

Korzenne śliwki w occie

Składniki:

• 2 kg śliwek węgierek
• 1 l octu winnego Develey
• 40 dag cukru
• kilka sztuk goździków
• 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Zalać zimną wodą i gotować ok. 1 minutę. Odcedzić i przełożyć do słoiczków. Ocet zagotować z cukrem i przyprawami. Gorącą marynatą zalać śliwki. Słoiki wstawić do dużego garnka i pasteryzować przez 15-20 minut. Pozostawić do wystudzenia, stawiając je na zakrętkach.

Na sklepowych półkach Ocet Develey w butelce 250 ml kosztuje ok. 5 zł, a w butelce 500 ml – 5,5 zł.

tagi: Develey ,