Advertisement

Nowości

Kuchnia o smaku chilli i kardamonu

Czwartek, 09 sierpnia 2012 Autor: Maja Święcka,
Indie, obszar o gorącym klimacie i najostrzejszych przyprawach na świecie, charakteryzuje pełne pasji podejście do kulinariów. Amatorów orientalnego smaku, z pewnością zainteresuje skrawek tego bogatego pod względem kultury kraju, ukryty w słoiczku Sosu Kieleckiego Curry produkowanego w Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”.

Ogromny wpływ na niepowtarzalny charakter kuchni indyjskiej, wywarła religia tego regionu. Pokarm, stanowiący dar nieba, wymagał niezwykłej precyzji już na etapie samego przygotowania. Co za tym idzie, niezależnie od pozycji społecznej, posiłek przypominał prawdziwy ceremoniał.

W tym kontekście nie sposób pominąć tematu przypraw, mających ogromny wpływ na smak tradycyjnych - dla tego obszaru kulturowego - potraw. I właśnie wspomnianą kompozycję pikantnych przypraw odnajdziemy w Sosie Kieleckim Curry. Mieszanka ziół tworzących tytułowe curry składa się m.in. z: kurkumy, kozieradki, kolendry, gałki muszkatołowej, pieprzu czarnego, chili, czosnku, goździków, kminu rzymskiego, cynamonu, imbiru oraz soli.

Niezależnie od tego czy mieliśmy już okazję gościć w Indiach czy tak wyprawa dopiero przed nami, warto już teraz spróbować nowych potraw. Odkryją one nieznane dotąd bogactwo smaków. Sos Kielecki Curry nawet znanym rodzimym potrawom nada unikalny, orientalny charakter.

tagi: Społem Kielce , Społem , Kielce , sos , sosy , Sos Kielecki , curry ,